Invandringspolitiken "är som en cancer"

Kommunalrådet Stefan Hanna: Sverige är allvarligt sjukt

NYHETER

Centerprofilen Stefan Hanna jämför invandringspolitiken med cancer.

På sin blogg skriver kommunalrådet:

– Sveriges (...) migrationspolitik kan jämföras med en cancer. Sverige är sjukt, allvarligt sjukt.

Foto: Q IMAGE AB
Stefan Hanna, kommunalråd för Centerpartiet i Uppsala.

Stefan Hanna är kommunalråd för Centerpartiet i Uppsala och har tidigare fått hård kritik för flera upppmärksammade inlägg på sin blogg.

Bland annat föreslog han 2011 överviktiga  borde betala högre skatt än smala. "Är inte det rimligt med tanke på att de utsätter det gemensamma systemet för mycket större påfrestningar?" resonerade han då.

"Allvarligt sjukt"

I ett nytt inlägg på sin blogg jämför han, efter en kräftskiva, den förda intergrations- och invandringspolitiken med cancer.

"Sverige är sjukt, allvarligt sjukt, och problemen har tillåtits att sprida sig och påverkar allt fler delar av samhället ", skriver han och fortsätter:

"Om inte rikspolitikerna mycket snart lyckas ordinera reformer som kan stoppa det sönderfall som är en konsekvens av nuvarande misslyckade politik, vad tror du händer då? Kommer den organiserade brottsligheten att minska? Kommer det grova våldet minska?"

"Hade varit på kräftskiva"

När Aftonbladet når Stefan Hanna backar han delvis från sina formuleringar.

– Analogin var en koppling till att jag hade varit på kräftskiva dagen innan. Jag har på inget sätt jämfört enskilda flyktingar och invandrare med cancer, däremot en misslyckad integrationspolitik

– Jag ser inte till bara till invandring, utan jag ser till integrationsutmaningarna.

"Sveriges migrationspolitik kan jämföras med en cancer." Då handlar det väl om invandring?

– Nej, migration är både ut- och invandring...

Men det är väl knappast utvandringen du jämför med cancer?

– Nej... jag tar upp att vi har cancer i skolsystemet, vi har cancer i bostadsförsörjningssystemet, vi har cancer i arbetsmarknaden, vi har en allt större organiserad brottslighet. Det är det jag menar med uttalandet.

Men du står för uttalandet ?

– I ljuset av de här reaktionerna blir det här en onödigt provocerande analogi. Det är jättetråkigt att många inte förstår hur cancer fungerar, de flesta får ju det i en eller annan form och den behöver botas. Det var väl för avancerat och jag ber om ursäkt om det är så många som inte förstår den analogin.

I helgen kritiserade Jan Björklund Veronica Palm för att skruva upp tonen i debattklimatet alltför hårt när hon kallat hans förslag för "mörkbruna". Hur ska en liknelse med cancer ses i det sammanhanget?

– Jag sa att jag ber om ursäkt till de som inte förstår analogin och att den beskriver att det är viktigt att ha en sjukdomsinsikt och genomföra nödvändiga reformer.

Centerpartiet ställer sig inte bakom Stefan Hannas utspel:

- Stefan Hannas blogginlägg får stå helt och hållet för honom. Det är inget som Centerpartiet står bakom. Vi fokuserar på att lägga fram konstruktiva och konkreta förslag för att underlätta integrationen och få fler människor i arbete,, säger Michael Arthursson, partisekreterare i Centerpartiet.