Väpnat bankrån i Åtvidaberg

Foto: PATRIK JONSSON/NORDIC MEDIA
NYHETER

Polisen spanar efter två personer som genomförde ett väpnat rån mot Handelsbanken i Åtvidaberg. Polispatruller från flera län är med i jakten.

Rånarna lämnade efter sig en bombattrapp och polisens bombgrupp kallades in för att skjuta sönder föremålet.

Rånet inträffade strax före klockan 10.00 mot Handelsbanken i centrala Åtvidaberg. Någon typ av föremål har lämnats utanför bankkontoret, vilket har lett till att polisen har spärrat av ett stort område kring brottsplatsen.

Bombgruppen kallades in

Polisens bombgrupp från Stockholm kallades in för att undersöka föremålet. De valde att skjuta sönder föremålet vid klockan 15.00. En smäll hördes över Åtvidaberg.

– Man oskadliggjorde föremålet. Var det var för något vet vi inte. Vi tror att det är en attrapp som helt enkelt användes som en avledningsmanöver men det är inte bekräftat ännu, säger polisens informatör Fredrik Kliman.

Runt omkring banken kommer det fortsätta att vara avspärrat. Polisen vet inte när avspärrningarna kan hävas.

Polisen vet inte om rånarna kom över någonting i rånet.

Beväpnade med kofot

Två mörkklädda personer, förmodligen beväpnade med kofot, ska ha setts lämna platsen på ett väntande motorcykel. De ska ha burit på en väska med okänt innehåll. Rånarna kan ha bytt kläder och fordon på vägen tror polisen, och vädjar om fler tips från allmänheten. Alla iakttagelser är välkomna.

Marita Karlsson, 75, från Grebo, såg hur rånarna sprang ut ur banken.

– Jag var inne i en butik och handlade. Rätt som det var sa de att vi skulle utrymma lokalerna för att det var ett rån. Jag gick ut en bit och då såg jag rånarna komma ut från banken och sedan sprang de ut på parkeringen. Det var två stycken svartklädda. Rånarluvor hade de också, säger hon.

Stort pådrag

Gärningsmännen söks av polispatruller från flera olika län.

– Vi har väldigt många poliser ute i en bredare krets omkring området, säger Erik Thulin.

Även polishelikopter deltar i sökanet.

– Det vore väldigt bra om allmänheten ringde in till polisen om de har sett avvikande fordon eller personer som beter sig annorlunda. Om det är något som är riktigt intressant kan de vända sig direkt till numret 112, säger Erik Thulin.

Det finns inga uppgifter om att någon har skadats. Händelsen utreds som grovt rån.