Parterna överens i Koreakris

NYHETER

Nordkorea ber om ursäkt och Sydkorea slutar sända hög musik. De två länderna har kommit överens efter dygn av hårda förhandlingar.

Nordkorea och Sydkorea har kommit överens om åtgärder för att få slut på den politiska krisen. Nordkoreas diktatur ska uttrycka "ånger" över den senaste tidens händelser. Sydkorea i sin tur ska avbryta sina sändningar från stora högtalare vid gränsen mot Nordkorea, skriver nyhetsbyrån Yonhap.

Uppgörelsen kom efter dagar av intensiva förhandlingar. I slutet av förhandlingarna hade Sydkoreas president Park Geun-Hye sagt att landet inte kommer att sluta sända propaganda mot Nordkorea om inte grannen i norr först ber om ursäkt.

- Nordkorea bör tydligt be om ursäkt och försäkra att det inte blir fler provokationer, sa Park Geun-Hye i sydkoreansk tv.

Nordkorea har tidigare hotat med fullskaligt krig om inte Sydkorea stänger av de anläggningar som sänder propaganda, popmusik och nyheter till den slutna diktaturen i norr.

Sändningarna återupptogs efter det att två sydkoreanska militärer dödats av en landmina vid gränsen. Det höga tonläget mellan länderna har också följts av att de beskjutit varandra med artilleri över gränsen.

Tekniskt sett har länderna varit i krig med varandra sedan 1953 då Koreakriget slutade med en vapenvila utan att fred slöts.

TT