Sid, 4, skänkte sina leksaker till flyktingar

"Han packade i flera timmar"

Fyraårige Sid och pappa Krusbär Holm. Foto: Privat.
NYHETER

Krusbär Holm och hans fyraårige son Sid bestämde sig för att göra något för de som kommit till Sverige för att söka asyl. De begav sig till ett boende för att skänka kläder och leksaker.

– Jag tror vi kommer åka dit snart igen, säger Krusbär till Aftonbladet.

174 personer blev i veckan placerade på ett asylboende i Garpenberg utanför Hedemora. Krusbär Holm funderade på om han kunde göra något för att hjälpa till – nu när chansen dykt upp i hans absoluta närhet.

– Det var en känsla som jag gått och burit på länge. Nu blev det så konkret när man fick åka dit och se hur de har det. Det är många i det här landet som bara hör av andra hur saker och ting ligger till istället för att själva åka dit och se. Jag tycker att man kan ta sig tid och åka dit och se hur det är i verkligheten istället för att bara ta del av andras negativa åsikter, säger han till Aftonbladet.

"Pappa, varför är du ledsen?"

Tillsammans med sonen Sid åkte Krusbär till boendet med kläder och leksaker.

– Han höll på att packa ihop saker i flera timmar kvällen innan.

Alla de boende kom fram och hälsade och var glada när pappa och son kom till boendet. Sid började leka med några av de andra barnen.

– Det är så skönt att se på barn hur de direkt börjar leka med varandra.

Krusbär blev berörd av människoödena på boendet och fick gå iväg en stund. Därifrån kom också orden "pappa, varför är du ledsen?" som fick bli en slags rubrik när Krusbär skulle skriva om händelsen på Facebook.

Ifrågasätter SD

I inlägget skriver han bland annat om Sverigedemokraterna och ifrågasätter om deras anhängare besökt några asylboenden själva.

– Jag skrev det dels för att skriva av mig och dels för att förmedla bilden av det medmänskliga. Man går ju och funderar hela tiden över samhällsbilden och på de här rasistiska vindarna och det som sprids på sociala medier. Folk som inte har någon som helst källkritik som sprider påhittade och vinklade saker. Så visst har jag varit känslomässigt engagerad redan innan vi åkte dit.

Sonen Sid tyckte det var kul att leka med barnen och fick beröm för att han ville bidra med sina leksaker och kläder. Det kan bli fler besök i framtiden.

– Jag tror att vi kommer åka dit snart igen, säger Krusbär.

Läs hela facebookinlägget nedan.

Vill du hjälpa flyktingkrisens offer?

Så kan du göra en insats:

Var med i Aftonbladets kampanj #ViHjälper. Dela med dig av exempel av hur man kan hjälpa flyktingar på din ort, eller få idéer av andra på Vi hjälper-kartan.

Gilla också Vi hjälper på Facebook, där vi samlar goda initiativ i flyktingkrisens spår.

Donera pengar till frivilligorganisationer för akut hjälp till flyktingar på plats.