Bilar lappas med falska böter

1 av 3
NYHETER

Flera bilister i Stockholm har de senaste dagarna fått falska parkeringsböter lappade på sina bilar.

Nu varnar både kommunen och polisen för nya bluffen.

– Det kan vara hur många som helst som drabbats, säger Jan Olsson på polisens nationella bedrägericentrum.

De senaste dagarna har bilister i Stockholm fått sina bilar lappade med falska p-böter på höga belopp. De falska böteslapparna, som har ett liknande utseende som de äkta, har utfärdats i flera olika stadsdelar och en handfull drabbade har hört av sig till trafikkontoret i Stockholm.

Men mörkertalet kan vara stort, enligt polisen.

– Vi vet inte hur många det handlar om. Det kan vara hur många som helst som drabbats, säger Jan Olsson, förundersökningsledare på polisens nationella bedrägericentrum.

”Förfalskningar”

De polisanmälningar som kommunen gjort handlar om falska p-böter på 650 och 1 000 kronor, men högre belopp ska också ha förekommit.

– Det är bedrägeri och vi ser mycket allvarligt på detta. Det ser ut som en vanlig parkeringsbot, men mottagare är Parkeringsbolaget Sverige AB, och ett bankgiro finns kopplat. Vi betraktar det som förfalskningar och har gjort polisanmälningar, säger Jarina Edlund, jurist på trafikkontoret, till Dagens Nyheter.

Parkeringsbedrägeriet verkar, enligt polisen, vara unikt för Stockholms län.

– Jag har varit i kontakt med kollegor i södra Sverige och där finns inte detta problem, säger Jan Olsson.

Polisen: ”Anmäl”

Polisen varnar för den nya bluffen på bedrägerienhetens facebooksida.

”Stockholmspolisen har den senaste veckan fått in anmälningar från personer som fått falska parkeringsböter utfärdade, bland annat i trakterna av Hägersten, Johanneshov och Länna. Utredning pågår. Anar du oråd bör du kontrollera om utfärdaren är behörig och polisanmäla om du upptäcker att du blivit utsatt för en bluff”, skriver man.

Jan Olsson berättar för Aftonbladet att bedragarnas konto nu är spärrat.

– Om någon betalar in pengar så kommer det bara att studsa nu.