Fräck liga stjäl från Webhallen

NYHETER

En liga har satt i system att stjäla datorer och andra produkter från Webhallen.

Tjuvarna går fram till kassan, ber om att få titta på en produkt – men rycker sedan den ur säljarnas händer och springer.

Sedan några månader tillbaka har Webhallen varit målet för ligan. Det har skett runt 20-30 stölder, de flesta i Stockholm.

– De senaste veckorna har det skett väldigt frekvent, antingen stölder eller försök till stölder. Senast i dag var samma gärningsman som syns på filmen inne i en av våra butiker och försökte samma manöver. Men han blev väldigt odramatiskt avvisad, säger Anton Nilsson, marknadschef på Webhallen.

Kastar sig över disken

Övervakningsfilmen som Webhallen har lagt upp på Facebook visar hur affärens säljare gör allt i sin makt för att stoppa tjuvarna. Säljaren kastar sig rakt över disken och försöker få tag i tjuven.

– Det här var första gången som det blev ett sorts handgemäng eller dragkamp om en vara. Säljarna blev nog ganska chockade och har väl inte agerat enligt de säkerhetsrutiner som vi har, men samtidigt är det ingen som klandrar dem, säger Anton Nilsson.

Ändrat rutinerna

Flera olika gärningsmän ligger bakom stölderna. Ibland kan de be att få läsa någon detalj på kartongen till en produkt, för att sedan ta varan och springa iväg med den. Andra gånger är tjuvarna ännu fräckare.

– Ibland har de bokat varan på internet och kommer för att hämta ut den. De tar en nummerlapp och ställer sig snällt i kö. Sedan plockar vi fram varan åt dem. Då tar de den och springer, säger Anton Nilsson.

Webhallen har nu ändrat sina rutiner så att säljarna inte lämnar över en vara förrän köpet är genomfört.

Vad Anton Nilsson känner till har ingen gripits för stölderna.