Regeringen miljardsatsar på jobben

1 av 2 | Foto: TT
Magdalena Andersson
NYHETER

Regeringen vill stärka Sveriges konkurrenskraft i framtiden.

Därför satsar man nu tio miljarder kronor per år på jobben.

”Tillsammans utgör dessa satsningar viktiga delar av Sveriges nya jobbagenda”, skriver finansminister Magdalena Andersson (S) och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) på DN Debatt.

Regeringen lägger snart fram sin budgetproposition för 2016 till riksdagen.

Den ska tackla tre stora utmaningar: jobben, skolan och klimatet.

I ett inlägg på DN Debatt skriver finansminister Magdalena Andersson (S) och finansmarknadsminister, tillika biträdande finansminister, Per Bolund (MP) att den höga arbetslösheten hindrar ekonomin från att växa.

Tio miljarder – per år

Därför presenterar man nu ett jobbpaket som uppgår till cirka tio miljarder kronor per år. Pengarna läggs bland annat på bostäder och infrastruktur, vuxenutbildningar samt en aktiv näringspolitik för att bland annat stärka exporten.

”Trots att arbetslösheten är hög är antalet lediga jobb fler än någonsin. Förutom åtgärder som stärker den svenska ekonomin generellt krävs därför betydande åtgärder för att förbättra matchningen på den svenska arbetsmarknaden”, skriver Andersson och Bolund.

De närmaste veckorna kommer det även presenteras förslag för hur man planerar vända de sjunkande skolresultaten och hur regeringen vill ta sig an klimatomställningen.

”Tufft offentligfinansiellt läge”

Vad de förslagen innehåller avslöjas inte i debattinlägget.

”För att möta dessa utmaningar behöver vi investera i Sverige. I bostäder och infrastruktur för fler jobb, i kunskap och konkurrenskraft och i omställningen till ett klimatsmart och hållbart samhälle”, står det i debattinlägget.

I debattinlägget skriver Andersson och Bolund att man lägger fram sin budgetproposition ”i ett tufft offentligfinansiellt läge” där staten dras med stora underskott. Förra året gick den offentliga sektorn med 75 miljarder i underskott, skriver finansduon.