Misstänkt torped gripen

NYHETER

En man misstänkt för mordförsök på en uzbekisk regimkritiker i Strömsund 2012 är gripen och utlämnad till Sverige, säger åklagare till TT.

Regimkritikern Obid Nazarov sköts i huvudet i jämtländska Strömsund i februari 2012.

Den man som misstänks för mordförsöket på en uzbekisk oppositionell imam i Sverige 2012 på uppdrag av Uzbekistan har överlämnats hit.

Det är ett stort, oväntat genombrott i ett närmast unikt fall i svensk rättshistoria, kan TT nu berätta.

– Han kom till Sverige 18.47 i går, bekräftar Krister Petersson, chefsåklagare vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm, för TT.

Sköts bakifrån i trapphuset

Den 22 februari 2012 sköts den uzbekiske imamen Obid Nazarov bakifrån i huvudet med ett finkalibrigt vapen med ljuddämpare. Attentatsmannen slog till i trapphuset intill Nazarovs bostad i Strömsund i Jämtland.

Imamen är en ledande kritiker av Uzbekistans diktator Islam Karimov, och bor i Sverige som flykting sedan 2006. Nazarov vårdas än i dag på hemlig ort.

Attentatet är det enda i Sverige som misstänks ha beställts av en utländsk regim sedan Irak under Saddam Hussein förmodas ha mördat två dissidenter här 1985.

Rekade och fotograferade

Nazarovs förmodade skytt reste två gånger till Strömsund, rekade och fotograferade, lämnade Sverige och återvände på nytt innan han slog till, enligt brottsutredningen. Två misstänkta medhjälpare, ett uzbekiskt par bosatt i Sverige, sökte rätt på Nazarov på dator, lät den misstänkte torpeden bo hos dem och hade flitig telefonkontakt med mannen, som flög till Ryssland två dagar efter dådet.

Paret friades sedermera i svensk domstol eftersom det inte kunde bevisas vad mannen hade för avsikt. Östersunds tingsrätt skrev dock i sin dom att det inte finns anledning att ifrågasätta att attentatet "skett av politiska skäl eller att mordförsöket varit planerat och genomförts av en organisation utanför Sverige".

TT

ARTIKELN HANDLAR OM