Äggen förväxlades – han fick fel föräldrar

Marcus, 19: Det har varit helt surrealistiskt

Foto: HENNING BAGGER / SCANPIX DANMARK
19-årige Markus fick "fel" föräldrar.
NYHETER

En medicinsk skandal vid en fertilitetsklinik i Danmark har avslöjats.

En förväxling av befruktade ägg gjorde att 19-årige Markus fick "fel" föräldrar.

Varken hans mamma eller pappa är hans genetiska.

Det var 1995 som det danska paret Marianne Sørensen och Henrik Pedersen kontaktade en fertilitetsklinik i Danmark för att få ett biologiskt barn via IVF, provrörsbefruktning.

Mariannes ägg befruktades med makens sädesceller och frystes ned. Det befruktade ägget markerades med Mariannes namn och personnummer.

Samma år kom en kvinna från Iran till samma klinik för att få ägg befruktade med sädesceller från en anonym spermadonator. Men av misstag registrerades denna kvinnas befruktade ägg under Marianne Sørensens namn och personnummer.

Denna osannolika historia berättas i tidningen Berglingske i Danmark.

Senare samma år blev Marianne gravid på kliniken. Marianne är blond och blåögd, liksom hennes man. Men den 1 juli 1996 födde hon märkligt nog en son med mycket mörkt hår, bruna ögon och mörk hy. Helt olik övriga familjen.

Hade annan blodgrupp

När sonen Marcus Vestergaard Pedersen var tre år gammal visade blodprover att hans blodgrupp inte matchade varken mammans eller pappans. Det innebär att Marcus inte är deras genetiska barn, något även dna-prover bekräftade.

När förväxlingen uppdagades krävde Marcus föräldrar pengarna tillbaka av kliniken för fertilitetsbehandlingen – mot löfte om att inte avslöja klinikens namn.

För Marcus själv var det länge en gåta varför han var så mörk och brunögd, när alla andra i familjen, även hans båda systrar, var ljusa, blonda och blåögda.

Han säger i en webb-tv intervju med Berlingske:

–  Jag har alltid uppfattat mig själv som en blond kille med blå ögon. Men när jag tittat mig själv i spegeln så har jag sett något annat. Det har varit surrealistiskt.

Ingick förlikning

När Marcus fick veta att han inte var föräldrarnas genetiska barn så kontaktade han som 15-åring en advokat – och ingick en förlikning med kliniken. Inte heller Marcus kan därför avslöja vilken klinik det rör sig om.

Han ångrar dock förlikningen.

– Jag skulle aldrig ha gjort den i dag. Men kliniken och min mamma pressade mig till att inte göra efterforskningar, säger han.

Berlingske avslöjar dock klinikens namn: fertilitetskliniken Ciconia vid Århus privatsjukhus.

Men fortfarande vet Marcus inte vilka hans genetiska föräldrar är. När han blev till så hade donatorerna i Danmark anonymitetsskydd.

Vet inte vem hon är

Det enda han fått veta är att hans biologiska mor är född 1955 och att hon kom till fertilitetskliniken från Iran den 9 mars 1995.

Men Marcus vet inte helt säkert om den biologiska modern är av iranskt ursprung. Hennes syster som kom till kliniken för att stötta kvinnan vid ingreppet, kom nämligen dit från Norge.

Även den omvända frågan uppstod självklart: Hade Marcus föräldrar ett genetiskt barn som de inte kände till? Hade någon annan kvinna av misstag fått deras befruktade ägg inplanterat och fött ett barn som i genetiskt avseende var deras?

Svaret: Det vet man inte. Äggen från den tiden är destruerade.

Socialstyrelsen i Danmark är dock "rimligen säker" på att Marcus genetiska mamma inte blev gravid med Marianne Sørensens befruktade ägg, vilket är den uppgift som fertilitetskliniken själv lämnat.