Brittisk IS-hackare dödad av drönare

1 av 2
NYHETER

Ledare för Islamiska statens "cyberkalifat", den brittiska hackaren Junaid Hussain, har dödats i en drönarattack i Syrien. Han är den andre högt rankade IS-ledaren som dödas på drygt en vecka.

Junaid Hussain, som tidigare bott i Birmingham, uppges ha varit ledare för det så kallade "cyberkalifatet", IS egen hackarorganisation, som bland annat kapat Pentagons Twitterkonto.

Attacken ska ha utförts i tisdags i närheten av IS-fästet Raqqa.

– Vi är väldigt säkra på att han dödades, säger en amerikansk myndighetskälla till CNN.

Nummer 3 på dödslista

21-årige Hussain, som på Twitter kallade sig AbuHussainAlBritani,  var namn nummer tre på USA:s dödslista över eftersökta IS-ledare. Men inte främst för sina it-kunskaper. Cyberkalifatet uppges sakna resurser att attackera större datanätverk eller att förstöra viktig infrastruktur.

– Det var hans roll i rekrytering, kommunikation och annat stöd som gjorde honom till måltavla, säger Adam Meyers, vice ordförande i cybersäkerhetsföretaget Crowdstrike till nyhetsbyrån Reuters.

Stal Tony Blairs adressbok

Junaid Hussain reste till Syrien 2013. Året innan avtjänade han ett sex månader långt fängelsestraff för att ha stulit förre brittiske premiärministern Tony Blairs elektroniska adressbok för att sedan publicera den på internet.

Det är andra gången på en dryg vecka en högt rankad IS-medlem dödas i en bombräd. Den 18 augusti dödades jihadistgruppens andrebefälhavare i närheten av Mosul i Irak.

TT