Uppgifter: SD anlitar dömd ekobrottsling för bolagsaffärer

1 av 2
NYHETER

För att röja undan problemen med partiets skandalomsusade bolag Blåsippan AB har Sverigedemokraterna anlitat en dömd ekobrottsling, skriver Expressen.

Expressen avslöjar i dag att Sverigedemokraterna anlitat en före detta skalbolagsadvokat som dömts till två och ett halvt års fängelse för två fall av grovt skattebedrägeri, fyra fall av grov oredlighet mot borgenärer och tre fall av grovt bokföringsbrott.

Dömd för inblandning i skalbolagsaffärer

Enligt tidningen var mannen flitigt omskriven på 90- och 00-talet för inblandning i skalbolagsaffärer och 2002 dömdes han av hovrätten. Domen ingick i en större skalbolagshärva. 2005 begärde han utträde ur Advokatsamfundet.

Bakgrunden till att mannen anlitades är att SD vill ersätta det skandalomsusade partiägda bolaget Blåsippan AB med ett nytt bolag.

Aftonbladet har tidigare skrivit om att Blåsippan AB åkte på en skattesmäll på 64 000 kronor för oegentligheter med momsen.

För att slippa problemen med Blåsippan AB har SD valt att ersätta det med ett helt nytt bolag, Cylinderhatt AB. Till sin hjälp har partiet anlitat den före detta bolagsadvokaten, enligt Expressen.

Vill inte kommentera

Skalbolagskonsulten vill inte kommentera vad han hjälper SD med, eller om han informerat SD om sin kriminella bakgrund.

– Historien är mer än 20 år gammal, säger han till Expressen om fängelsedomen.

SD:s partijurist Johan Larsson, som ska ha skött kontakten med skalbolagskonsulten, säger sig inte känna till mannens bakgrund.

– Det visste jag faktiskt inte om, säger han till tidningen.

SD:s partisekreterare Richard Jomsof vill inte uttala sig om Expressens uppgifter.