Uppgifter: IS-örebroare död

NYHETER

En örebroare som stred för IS tros ha stupat i Syrien eller Irak, enligt Nerikes Allehanda.

Mannen är den fjärde personen hemmahörande i Örebro som befaras ha dött i strider.

Den stupade mannen ska ha varit i 30-årsåldern och från området Vivalla i Örebro, enligt uppgifter till NA.

Tidningen citerar Mahdi Warsama vid föreningen Afrikas horn, som är ett kulturcenter i Örebro.

– Det verkar vara faktum att han har dött där nere, säger Warsama.

Tre örebroare försökte ansluta sig till IS

Mannen ska ha tillhört en grupp på tre örebroare som efter flera försök lyckats ta sig till områden i Syrien eller Irak som kontrolleras av terrororganisationen IS.

TT rapporterade i juni om att de tre IS-svenskarna – två unga män och en ung kvinna – hade kommit fram till IS-kontrollerat område i antingen Syrien eller Irak.

– Jag fick informationen från föräldrarna, de är mycket oroliga, sa Mahdi Warsama till TT då.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterade den 19 maj att turkiska myndigheter hade deporterat svenskarna två gånger. Svenska myndigheter hävdade sedan att trion troligen tagit sig till Turkiet en tredje gång.

Inte bekräftat av myndigheterna

Dödsfallet är inte bekräftat av svenska myndigheter. Enligt NA har närpolisen i Vivalla nåtts av besked att mannen stupat. Men UD kan inte bekräfta.

– Med den rådande situationen i Syrien har vi stora problem med att ge konsulärt stöd till svenskar som befinner sig i landet. Det innebär att det är mycket svårt för oss att bekräfta dödsfall i Syrien och det gäller i synnerhet om personerna ifråga har deltagit i stridigheterna säger Gabriel Wernstedt, presskommunikatör hos UD till NA.