Arbetsgivaren om 35-åringen: ”Lugn, hjälpsam och en god vän”

1 av 2 | Foto: Krister Sørbø/VG
Den mordmisstänkte 35-åringen grips.
NYHETER

Den 35-åring som sitter häktad för mordet på 17-åriga Lisa Holm har genomgått Kriminalvårdens särskilda personutredning.

I den beskriver hans arbetsgivare honom som lugn, hjälpsam och en god vän.

Arbetsgivaren säger att han och övriga kollegor är helt oförstående till att 35-åringen nu är misstänkt för mordet.

Lisa Holms kropp hittades på Kinnekulle under kvällen den 12 juni i år. Samma natt anhölls den 35-åring från Litauen som nu sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för mord. Enligt chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm har hans blod hittats på Lisa Holms tillhörigheter, men 35-åringen har hittills nekat till alla brottsanklagelser.

Han har nu genomgått Kriminalvårdens särskilda personutredning, som färdigställdes under torsdagen. I utlåtandet står det att 35-åringen ger ett lugnt och samlat intryck: ”Det framkommer ingenting som tyder på ett mönster av aggressivitet, någon spännings- eller lustsökande personlighet, impulsivitet eller annat gränsöverskridande beteende.” 35-åringen ”har heller inte uttryckt några kriminella tankemönster eller attityder/värderingar som stödjer kriminalitet”.

Bra uppväxt

35-åringen förekommer inte tidigare i det svenska belastningsregistret och uppger i personutredningen att han har haft en bra uppväxt utan inslag av våld eller missbruk. Han säger vidare att han aldrig provat narkotika och bara dricker alkohol vid särskilda tillfällen som fester och högtider. Han upplever själv att han har en stabil social situation och en trygg ekonomi utan lån och skulder.

35-åringen säger att han är fysiskt och psykiskt frisk men att han upplever brottsmisstankarna mot honom som oroande och stressande.

Han flyttade till Sverige 2010 och påbörjade sin anställning som byggnadsarbetare på Kinnekulle 2013. Där har han bott i en lägenhet på sin arbetsgivares mark tillsammans med sin bror och hustru. Han säger även att han regelbundet har besökt sina föräldrar i Litauen.

Oförstående

35-åringens arbetsgivare säger att mannens anställning föregicks av en lyckad provanställning. Han beskriver 35-åringen som ”arbetsam, punktlig, noggrann och fantastiskt duktig”.

Med tiden har de även blivit goda vänner, berättar arbetsgivaren enligt personutredningen. Han upplever 35-åringen som lugn och hjälpsam och säger att han bara har superlativ för att beskriva honom.

Arbetsgivaren säger att han och övriga kollegor är helt oförstående till att 35-åringen nu är misstänkt för mordet, men tillägger att han är djupt berörd av den tragiska händelsen.