Obamas tal till nationen tio år efter Katrina

1 av 2
NYHETER

För tio år sedan ödelade orkanen Katrina New Orleans på USA:s sydkust.

Under torsdagen besökte president Barack Obama staden för att hålla i ett tv-sänt tal.

– Orkanen började som en naturkatastrof men utvecklades till en katastrof skapad av människor, säger han i sitt tal enligt CNN.

I slutet av augusti 2005 drog den kraftiga orkanen Katrina in över södra USA och resulterade i en enorm förödelse.

Mer än 1800 människor dog när städer ödelades.

Sydkuststaden New Orleans, som drabbades särskilt hårt av översvämningar, var till fyra femtedelar täckt av vatten.

För att uppmärksamma att det är tio år sedan USA:s värsta orkan reser president Barack Obama i förödelsens spår. Under torsdagen håller presidenten ett tv-sänt tal från det fattiga området Lower 9th ward som drabbades allra värst i staden.

Fokuserar på ekonomiska klyftor

I talet fokuserade Obama på stora ekonomiska klyftor mellan afroamerikaner och vita i staden såväl som i nationen i stort, skriver CNN som tagit del av talet på förhand. Enligt Obama avslöjades en strukturell ojämlikhet i stormens efterspel.

– Orkanen började som en naturkatastrof men utvecklades till en katastrof skapad av människor, ett misslyckande för regeringen att se om sina medborgare, säger Obama i talet.

Enligt Obama hade ojämlikheterna ökat under flera års tid.

– New Orleans hade länge plågats av strukturella ojämlikheter som lämnade alltför många, särskilt färgade, fattiga personer, utan bra jobb, prisvärd sjukvård eller bra bostäder. För många barn växte upp omgivna av våld, säger Obama.

Vill gå vidare

Efter att orkanen drabbat New Orleans utbröt kaos i staden med en ökning av plundring, mord och våldtäkter.

– Vi erkänner förlusten och smärtan. Inte för att mala på om vad som hände – utan för att minnas det. Vi gör det inte för att fastna i det förflutna utan för att gå vidare, säger han i talet enligt CNN.