Bedragarna vill blåsa dig med böldbild

Foto: TT
Bilden kommer ursprungligen från en Youtube-film där en flicka visade prov på avancerad sminkning.
NYHETER

Här är bedragarnas äckliga bluff:

Genom en falsk nyhetsartikel om dödliga bölder försöker man kapa Facebookanvändares kontouppgifter.

– Det är skrämmande lätt att åstadkomma en sådan bluff och det kan få ödesdigra konsekvenser, säger datasäkerhetsexperten Anders Nilsson.

En bild på en stor, hålfylld böld på en handflata sprids med rubriken: ”Dödliga sjukdomsutbrott i Stockholm – dela omedelbart”.

Den falska nyhetsartikeln leder vidare till ett nytt fönster som ser ut som inloggningsrutan till Facebook. Syftet med bluffen är att användaren ska tro att hen blivit utloggad och att man därför fyller i sina kontouppgifter igen.

Om man gör det?

Då kommer bedragarna över inloggningsuppgifterna.

Experten varnar

Anders Nilsson, datasäkerhetsexpert på Eset, varnar Facebookanvändare för att gå på den magstarka bluffen.

– Det är ju precis den typen av bilder och länkar som tyvärr får klick. Och att det står ”dela” ska man ta som ett varningstecken. Är det en viktig nyhet delar man utan att bli uppmanad. Man ska aldrig mata in inloggningsuppgifter om man har klickat på en länk, säger han.

Enligt honom är det väldigt enkelt att skapa en trovärdig bluff med en inloggningsruta som ger sken av att vara äkta.

– Det är skrämmande lätt att åstadkomma en sådan bluff och det kan få ödesdigra konsekvenser. Många återanvänder lösenord och bedragarna kan då komma åt andra tjänster. Dessutom kommer de ju åt din Facebooksida och kan försöka lura dina kompisar på pengar, säger Anders Nilsson.

Svårspårade bedragare

Förövarna är dessutom svåra att spåra.

– Generellt är det väldigt, väldigt svårt. Webbsidan brukar man kunna skapa utan att det går att spåra vem som har gjort den, säger Nilsson.

Bilden i inlägget, som Metros Viralgranskaren först rapporterade om, kommer i själva verket från en Youtubefilm där en flicka har skapat en maskangripen hand genom avancerad sminkning.

ARTIKELN HANDLAR OM