Två gripna efter värdetransportrån

NYHETER

Yxbeväpnade gärningsmän rånade en värdetransport vid lunchtid på torsdagen.

Vid midnatt kunde två män gripas misstänkta för grovt rån.

– De försökte sig på en språngmarsch från polisen men övertalades att det var en dum idé, säger Torbjörn Lindqvist vid polisen i Östergötland.

Polisen var ute på ett helt annat ärende i Herstaberg utanför Norrköping när två män, 25 och 28 år gamla, väckte polisens uppmärksamhet.

När männen skulle kontrolleras försökte de fly från platsen.

– De försökte sig på en språngmarsch från polisen men övertalades att det var en dum idé. Gripandet gick ganska odramatiskt till, säger Torbjörn Lindqvist, vakthavande befäl vid polisen i Östergötland.

Misstänkta för grovt rån

Männens utseende passade väl in på signalementet för de två yxbeväpnade män som vid lunchtid hade rånat en värdetransport i Norrköping. Vid platsen för gripandet gjorde polisen även fynd som stärkte misstankarna om att man hade gripit rånarna.

Båda männen är kända av polis och har bland annat förekommit i utredningar om våldsbrott.

– De är förda till stationen i Norrköping och man ska ha hållit ett inledande förhör men vad det gett har jag ingen kännedom om. Brottsrubriceringen är grovt rån, säger Lindqvist.

Tappade bytet

Det var vid lunchtid som två yxbeväpnade rånare slog till mot värdetransporten. Efter att ha tvingat till sig väskan begick rånarna ett stort misstag och fick därför lämna platsen tomhänta.

En video på NT.se visar hur en av rånarna tappar väskan när gärningsmännen satt sig på sin flyktmotorcykel. Två personer ur allmänheten ingrep då och tog väskan från rånaren.

– Jag hörde hur flera personer började applådera, säger ett vittne.

ARTIKELN HANDLAR OM