Ett ton nordkoreanskt knark skulle till USA

NYHETER

Omkring ett ton nordkoreanskt metamfetamin lagrades på Filippinerna, för att säljas vidare till andra länder. Nu har en brittisk man, som ingick i nätverket, erkänt att han planerade att smuggla 100 kilo av drogen till USA.

46-årige Scott Stammers, som åtalats i New York, riskerar nu mellan tio års fängelse och livstid för sin roll i smuggelligan, uppger nyhetsbyrån AFP.

"Stammers plan slutade inte som tänkt, att nordkoreanskt metamfetamin skulle flöda på de amerikanska gatorna" säger åklagaren Preet Bharara i ett uttalande, och passar samtidigt på att tacka myndigheterna i Liberia, Rumänien och Thailand för deras hjälp med att nysta upp den internationella knarkhärvan.

Utöver britten har tre av de totalt fem misstänka – från Kina, Storbritannien och Filippinerna – erkänt delaktighet i handeln med det högkvalitativa nordkoreanska knarket. Partiet uppskattas vara värt nästan 60 miljoner kronor på drogmarknaden.

Smugglarna greps i Thailand 2013, där metaamfetaminet mellanlagrats för vidare transport till USA. Enligt åtalet ska ytterligare omkring ett ton nordkoreanskt knark ha lagrats på Filippinerna.

I slutet av september ska ytterligare en brittisk man, en 32-åring, ställas inför rätta för att ha ingått i ligan.

TT