Fortsatt medvind för SD

NYHETER

Sverigedemokraterna har fortsatt medvind i opinionen. I en ny mätning ökar partiet med 1,9 procentenheter till 17,8 procent. Bland män är SD i princip lika stort som Socialdemokraterna och Moderaterna.

Uppgången är inte statistiskt säker, men undersökningen som Ipsos gjort för Dagens Nyheter är ytterligare en i raden som tyder på ett opinionslyft för partiet.

David Ahlin, opinionsanalytiker på Ipsos, förklarar uppgången bland annat med att väljarna rankar SD:s profilfråga, invandringen, allt högre.

– Under lång tid har välfärd, jobb och ekonomi varit de viktigaste frågorna för väljarna. Nu har det förändrats. Sedan en tid tillbaka tillhör invandring och integration de allra viktigaste frågorna, säger han till DN.

Hos Ipsos får de tre rödgröna partierna 40,3 procent ihop, och de fyra oppositionspartierna i Alliansen når tillsammans 38,9 procent. Båda blocken har tappat mark sedan valet.

– Sittande regeringar brukar tappa stöd i början av mandatperioden för att sedan återhämta sig. Att även Alliansen tappar ett år efter ett val där man backat tio procentenheter bör stämma till eftertanke. Det är ett underbetyg till Alliansen, ett svaghetstecken, säger David Ahlin till tidningen.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM