Tyska nynazister demonstrerar mot flyktingar

1 av 4
NYHETER

Oron växer i Tyskland.

I helgen väntas nynazister demonstrera mot flyktingar.

– Det är en extrem situation, säger förbundskansler Angela Merkel.

Tyskland väntas i år ta emot 800 000 flyktingar, i särklass mest i Europa.

Samtidigt ökar våldet mot de asylsökande.

Under året har flyktingförläggningar attackerats mer än 200 gånger, framför allt i östra Tyskland. I åtta fall har det handlat om mordbrand.

På fredagen kastade någon in en molotov-cocktail i en flyktingbostad i Salzhemmendorf, rapporterar AFP. Branden släcktes och en kvinna och hennes tre barn kunde räddas.

Våldsamma demonstrationer

Tidigare i veckan meddelade förbundskansler Angela Merkel att Tyskland inte längre ska skicka tillbaka syriska flyktingar till det EU-land de först anlände till.

Ett beslut som ytterligare ökat ilskan i nynazistiska och högerextrema kretsar.

I staden Heidenau hölls våldsamma demonstrationer i helgen. Högerextremister drabbade samman med polis utanför en flyktingförläggning. Demonstranterna kastade stenar och flaskor och ett trettiotal poliser skadades.

”Exceptionell situation”

Lokala myndigheter beslutade därför att förbjuda möten och folksamlingar i Heidenau under helgen, ett beslut som förklarades ogiltigt av en lokal domstol under fredagen.

Extremhögern planerar även demonstrationer i staden Goslar i centrala Tyskland. Även demonstrationer för att välkomna flyktingar planeras.

Angela Merkel mötte i veckan Frankrikes president François Hollande och talade om vikten av en gemensam flyktingpolitik i EU.

– Det är en exceptionell situation, sa hon enligt The Independent.