Misstänkt torped har häktats

NYHETER

Den man som överlämnades till Sverige misstänkt för mordförsöket på en uzbekisk regimkritisk imam i Strömsund 2012 har häktats.

Han nekar fortsatt till brott.

Regimkritikern Obid Nazarov sköts i huvudet i jämtländska Strömsund i februari 2012.

37-åringen häktas på sannolika skäl för mordförsök på imamen Obid Nazarov, vilket även skedde i hans frånvaro i maj 2012, tre månader efter attentatet.

Sedan den misstänkte skytten i tisdags överlämnats hit från Ryssland måste det till en ny häktningsförhandling. Säkerheten kring domstolsförhandlingen var förhöjd.

Åklagaren tystlåten

– Även om mycket av materialet blivit offentligt under tidigare rättegång finns det vissa saker som gör att jag yrkar jag på stängda dörrar för resten av förhandlingen och jag åberopar utredningstekniska skäl, sade åklagare Krister Petersson när häktningsförhandlingen inleddes, enligt Östersunds-Posten.

Rätten beviljade begäran, så därefter fick allmänhet och medier lämna rättssalen.

Krister Petersson beskyller den uzbekiska regimen för dådet – något närmast unikt i svensk modern rättshistoria – och skärpt säkerhet rådde i samband med eftermiddagens förhandling i Östersunds tingsrätt. Bland annat deltog den misstänkte via videolänk eftersom man ville undvika en fångtransport.

Åklagare Krister Petersson var tystlåten före domstolsförhandlingen.

– Vi har pratat med den misstänkte och hållit förhör med honom men vad han har sagt kommenterar vi inte, sade han till Sveriges Radio P4 Jämtland.

Petersson bedömer att han kan väcka åtal inom några månader.

TT