Stänger in sig – för att simulera marsresa

Ska bo i kupol i ett år i studiesyfte

1 av 11
NYHETER

Sex personer har isolerat sig i en kupol på Hawaii.

Där ska de tillbringa ett år tillsammans – och om de går ut måste de bära rymddräkt.

Anledningen: Att simulera en resa till Mars.

Tänk dig dokusåpan ”Big Brother”, fast i vetenskapligt syfte.

I går gick sex vetenskapsmän (en fransman, en tyska och fyra amerikaner) in i den kupol längs sluttningen på vulkanen Mauna Loa på Hawaii där de ska bo i ett år.

Äter mat som i rymden

Byggnaden, som ligger 2 240 meter över havet, är bara elva meter bred och sex meter hög och ligger på en plats där det inte finns några djur och knappt någon vegetation, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

De tre kvinnorna och de tre männen har visserligen egna små rum, men får samtidigt bara äta frystorkad mat och saker som pulverost och tonfisk på burk.

Och, just det, en grej till: De får bara lämna kupolen iklädda rymddräkter.

Simulerar Marsresa

Syftet med projektet är att studera hur människor reagerar under långa rymdresor tillsammans utan att ha tillgång till frisk luft, vanlig mat eller ett privatliv – som en förberedelse för en bemannad resa till Mars, skriver TT. Nasa, som står bakom studien, räknar med att en resa till Mars, tur och retur, skulle ta mellan ett och tre år och har förhoppning om att en sådan kan bli verklighet någon gång på 2030-talet.

Detta är den sista i raden av studierna i vad som kallas Hi-seas (Hawaii Space Exploration Analog and Simulation). Tidigare har två uppdrag som varade i fyra månader liksom ett som varade i åtta månader genomförts.