Benjamin, 13, skadade sig på nöjesparken

Pappan: ”Kommer hända igen”

1 av 5 | Foto: ARNE FORSELL/BILDBYRÅN
Benjamin Jensen hemma på altanen med pappa Morgan Jensen.
NYHETER

Skolavslutningen slutade i katastrof för Benjamin, 13. På Tivoli i Köpenhamn ramlade han och skadade höften – som kanske aldrig blir helt återställd.

– Det är bara en tidsfråga innan någon skadar sig rejält, säger pappan Morgan Jensen.

Den 30 maj anordnade Benjamins skola i Osby en resa till nöjesparken Tivoli i Köpenhamn. Resan var tänkt som en sorts terminsavslutning, och flera av föräldrarna följde med.

Precis innan det var dags att åka hem gick Benjamin till lekhuset ”Skärselden”. Sedan ringde det i Morgan Jensens telefon.

– Jag befann mig i en annan del av Tivoli. Benjamin grät och skrek och sa att han hade ramlat, säger Morgan.

Opererade in två skruvar

På inomhusattraktionen Skärselden får barnen springa runt, åka rutschkana och klättra. Olyckan inträffade vid en plattform där ljuset släcks ner med jämna mellanrum. Benjamin föll bara en halvmeter, men fallet tog illa.

– Vi var på Rigshospitalet i Köpenhamn från lördag till måndag. Hans höftkula hade hoppat ur. De fick operera in två skruvar, säger Morgan.

Efter det fick Benjamin tillbringa två månader i rullstol. Han har fortfarande så ont att han för det mesta går med kryckor.

Mest orolig är familjen över sonens hockeyträning.

– Han älskar hockey. Nu vet vi inte om han nånsin kan spela igen, säger Morgan.

Kan ge men för livet

Läkarna har inte kunnat ge en ordentlig prognos. De har förklarat för familjen att 13-åringen kan bli helt återställd. Men det är också möjligt att höften aldrig blir sig lik. Just därför hade familjen räknat med kompensation från Tivoli.

Men efter en tids mejlkorrespondens med nöjesparken kom beskedet: Tivoli var inte att skylla.

– De säger att det inte var deras fel. Men vid den här platsen var märkningen i marken väldigt sliten. Det här stället är farligt. Det är bara en tidsfråga innan någon skadar sig rejält, säger Morgan.

Torben Plank, presschef på Tivoli, säger att de har undersökt frågan grundligt.

– Vi använder oss av ett erkänt besiktningsföretag. De säger att det inte är något fel på Skärselden. Vi har också anlitat en oberoende inspektör. För det tredje har vårt försäkringsbolag tittat på händelsen, och de säger att olyckan inte berodde på oss. Men vi beklagar ändå att olyckan inträffade, säger Torben Plank.