Lycksökare ska hållas borta från ”guldtåget”

1 av 5
NYHETER

Walbrzych har drabbats av guldfeber – nu ska lycksökare ska hållas borta.

– Halva stan och många andra är ute på skattjakt, säger Magdalena Koroscik vid den lokala polisen.

Samtidigt kommer nya uppgifter som sår tvivel kring existensen av nazisternas mytomspunna guldtåg.

Polens kulturminister Piotr Zuchowski sa i fredags att han var 99 procent säker på att tåget lastat med nazisternas skatter existerade. Och att det gömts i en tunnel i bergen under slottet Książ i polska Walbrzych.

Uttalandet kom på en presskonferens efter att en polsk och en tysk skattletare i förförra veckan hävdade att de hittat tåget som nazisterna ska ha gömt under andra världskrigets sista dagar för att skydda sitt krigsbyte.

”Oroliga för deras säkerhet”

Nu har staden drabbats av guldfeber.

Mängder av lycksökare sökt sig till området och finkammar det i jakten på guld. Vilket har fått myndigheterna att oroa sig dels för deras säkerhet, och dels för plundring.

– Halva Walbrzych och många andra är där ute och jagar skatter eller bara för att vara med. Vi är oroliga för deras säkerhet, säger den lokala polisens presstalesperson Magdalena Koroscik till AP.

– Folk på spåren hinner inte undan när ett tåg dundrar fram bakom kröken i 70 kilometer i timmen.

Polska myndigheter har också tidigare varnat skattjägare och bett dem hålla sig borta på grund av oron att tåget kan vara försåtminerat.

– Det kan finnas farliga ämnen från andra världskriget gömda på tåget, som jag är övertygad om existerar, sa kulturministern Piotr Zuchowski i förra veckan.

Militären skickas in

Under måndagen började polisen patrullera tågspåren vid den utpekade fyrakilometer långa sträckan mellan Walbrzych och Wroclaw där naziskatten ska finnas, skriver AP.

Guvernören Tomasz Smolarz berättade under dagen att området ska spärras av och att skattjägare ska hållas borta.

– Några hektar mark ska nu säkras och människor stängs ute från skogen som omger området, säger han enligt AP.

Vid samma presskonferens sår guvernören också tvivel kring guldtågets existens.

– Bevisen som nu framkommit skiljer sig inte nämnvärt från de som presenterats de senaste 70 åren, säger Tomasz Smolarz enligt Bloomberg.

Om hans uttalanden beror på anstormningen av lycksökare eller inte är oklart. Däremot ska den polska militären skickas in i området för att försöka utröna om tåget och dess skatter verkligen finns gömda i Walbrzych eller inte, skriver AP.

ARTIKELN HANDLAR OM