Adaktusson (KD): En skam för EU

1 av 13
Lars Adaktusson.
NYHETER

Victor Orbán, Ungerns premiärminister, företräder partiet Fidesz som sitter i samma partigrupp som M och KD i Europarlamentet.

EU-parlamentarikern Lars Adaktusson (KD) kallar dem "en skam för Ungern och för EU - men får samtidigt kritik för att han inte går ännu hårdare fram.

– Han bör omgående begära att Fidesz utesluts ur gruppen, annars är kritiken bara tomt prat, säger Fredrick Federley (C).

Ungerns premiärminister, Victor Orbán har gjort sig känd för en hård linje i flyktingpolitiken. Han har uppgett att han snart kommer att införa ännu fler hinder för att stoppa flyktingströmmen in i landet.

– Vårt budskap är: Kom inte hit! Vi kan inte garantera att ni får stanna. Det är säkrare för er att stanna i Turkiet, sa premiärministern på en pressträff under torsdagen.

Tidigare har Orbán också sagt att ”Europas kristna kultur” är i fara.

Samma grupp som M och KD

Orbán menar att landet följer EU:s regler och faktiskt gör resten av Europa en tjänst genom att stänga ute dem som inte är innanför EU:s gränser.

Ungerns premiärminister företräder partiet Fidesz, ett parti som sitter i samma politiska grupp som svenska M och KD i Europarlamentet – EPP, Europeiska folkpartiets grupp.

Såväl M som KD är mycket kritiska till Fidesz och Orbán.

– Vi markerar mot dem hela tiden, vi har en helt annan uppfattning, säger Per Heister, presskontakt för Moderaterna i EU.

”Bedrövligt”

Lars Adaktusson, KD:s man i Bryssel, går ett steg längre:

– Jag tycker det är bedrövligt. Det är en avgrund mellan våra värderingar.

Men vad görs rent konkret?

– Fidesz har haft ögonen på sig och kritiserats i hårda ordalag internt inom EPP. Tidigare talade Victor Orbán om att återinföra dödsstraff och då fördes det fram från såväl EPP som från kommissionen att det är ”adjö Ungern” om de fortsatte att framhärda i det.

Adaktusson (KD) säger att Orbáns utspel ”är en skam för Ungern och en skam för EU”.

– Det är sorgligt. Alla inser att det här är en kris av enorma dimensioner.

Federley kräver att KD och M agerar hårdare

Men EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C), vars parti sitter med i den liberala ALDE-gruppen i parlamentet, tycker inte att kritiken från M och KD räcker.

– På sitt gruppmöte i Strasbourg kan de begära att Fidesz utesluts ur EPP-gruppen. Om det är så att de inte begär detta är all den kritik som de framför bara tomt prat, säger han.

Guy Verhofstadt, som är ALDE-gruppens ordförande, har även han krävt att den övriga EPP-gruppen ska agera mot det ungerska partiet.

Enligt Federley drar partierna i EPP-gruppen nytta av att Fidesz har ett antal mandat som stärker dem i parlamentet.

– Då passar det bra för de övriga partierna. Men nu har de ett momentum och en chans att lyfta frågan. Och efter Orbáns presskonferens i går vet de exakt vem han är och och vad hans parti gör, säger han.

Federley menar att Fidesz är på väg att bli ett "fullfjädrat fascistiskt parti".

– Man har systematiskt inskränkt yttrandefriheten, man inför alltmer av polisiära åtgärder och man kränker minoriteter. Man bygger en mur länge Europas utkant och inför migrationsutmaningen vi står inför är Orbán själva sinnesbilden av likgiltighet.