Så förklarar han Ikea-morden

Publicerad 2015-09-07

AFTONBLADET AVSLÖJAR: Mannens osammanhängande förklaring ”Var en slump”

36-åringen förhördes av polisen när han låg på intensiven i Västerås.

Kort efter att han vaknat efter flera operationer erkände han dubbelmordet inne på Ikea.

Han lämnar en tämligen osammanhängande förklaring till dådet – men återkommer till att han tappade kontrollen över sig själv eftersom han skulle tvingas lämna Sverige.

36-åringen uppges ha svävat mellan liv och död efter de svåra knivskadorna han tillfogade sig själv efter att han huggit ihjäl en 55-årig kvinna och hennes 27-årige son inne på Ikea i Västerås.

Men tre dagar efter dådet gav ansvarig läkare polisen medgivande att hålla ett första förhör på intensiven på Västmanlands sjukhus i Västerås.

Erkänner omgående

För poliserna lägger 36-åringen fram en förvirrad förklaring som delvis handlar om Gud och delvis om att han ska tvingas lämna Sverige.

36-åringen, som beskrivits som kristen av bekanta på asylboendet där han bodde, uppger att han kom till Ikea för att "leva i fred", att personerna han attackerade var oskyldiga och att "de skulle hamna i paradiset" samt att han utförde dådet för att "folk skulle förstå honom".

36-åringen erkänner omgående att han attackerat två personer med kniv inne på Ikea. Han uppger att det var han själv som utförde dådet - och att 23-åringen inte hade något med saken att göra.

Tappade kontrollen

Flera gånger under förhöret uppger han att anledningen till dådet var ett negativt besked från Migrationsverket.

– Jag var mycket besviken och tappade kontrollen, förklarar han i förhöret.

Tidigare har Migrationsverket uppgett för Aftonbladet att 36-åringen delgivits beslut den 27 juli om att han ska lämna Sverige för Italien där han redan har ett uppehållstillstånd.

Ur polisens bevismaterial framgår att 36-åringen hade ett nytt möte inbokat hos Migrationsverket en dryg timme innan attacken ägde rum den 10 augusti.

I förhör berättar 36-åringen att de två offren var för honom helt okända.

– De var i närheten och det var en slump att just de två drabbades, säger han i förhör.

Ska genomgå undersökning

Om skadorna han tillfogade sig själv efter attacken säger han:

– Min önskan var att Gud skulle ta emot mig.

36-åringens försvarare Per-Ingvar Ekblad uppger att han inte har några nya uppgifter om sin klients inställning till dådet än vad som framkom under förhöret den 13 augusti.

Sedan dess har ett beslut tagits om att 36-åringen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

– Den rättspsykiatriska undersökningen ska vara klar om några veckor, säger Per-Ingvar Ekblad.