Nato: Vi vill ha Sverige i elitstyrka

1 av 3
NYHETER

Nato vill ha med Sverige i en ny elitstyrka som kan sättas in i händelse av krig i exempelvis Baltikum.

Det visar en hemlig promemoria hos regeringen som SvD tagit del av.

– Med det här kommer vi ännu närmare Natos skarpa verksamhet, säger Allan Widman (FP).

Mot bakgrund av Rysslands allt aggressivare militära beteende bildade Nato i fjol elitstyrkan Very High Readiness Joint Task Force (VJTF).

Nu avslöjar SvD att Storbritannien – som leder styrkan under 2017 – har uttryckt ett intresse att få med Sverige i VJTF.

Staben för VJTF kommer att rymmas under den 10 000 soldater stora brittiska styrkan JEF.

SvD hänvisar till en hemlig promemoria med rubriken ”Orientering om JEF och önskemål om svenskt deltagande”. Den är daterad i november 2014 och finns nu hos försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Enligt promemorian ska JEF vara tillgänglig för Nato "i hela spektrat av operationer, inklusive humanitära insatser, konventionell avskräckning och krigföring".

"Vad jag förstår skulle det vara fullt möjligt"

Mats Danielsson är försvarsattaché i London och författare till promemorian. Till SvD säger han att det finns ett brittiskt intresse att ha med Sverige, men att det inte finns någon formell förfrågan.

– Det finns en pågående dialog om vad det här innebär för Sverige, men sedan krävs det ett politiskt ställningstagande av regeringen, säger han.

Försvarsministern: Finns ingen formell inbjudan

Försvarsutskottets ordförande Allan Widman säger till SvD att promemorian är ett tecken på att Sverige närmar sig Nato.

– Med det här kommer vi ännu närmare Natos skarpa verksamhet och ännu närmare artikel fem i Natos stadgar om kollektivt försvar.

I en skriftlig kommentar till SvD skriver försvarsminister Peter Hultqvist att det inte finns någon formell inbjudan till Sverige att delta i JEF och att "följaktligen pågår ingen beredning i regeringskansliet".

"Det här är ett spel under täcket"

Men Allan Widman, som förespråkar ett Nato-medlemskap, tycker inte att regeringen spelar med öppna kort.

– I sådana här sammanhang sker aldrig erbjudandet formellt förrän allting är klart. Det låter som beredning. Det där är en lek med ord, säger han till SvD.

– Det har inte getts någon information på officiella och korrekta vägar. Det här är ett spel under täcket hela vägen. Regeringen är beredd att låta Sverige öka sitt beroende av Nato, men man är fortfarande inte beredd att diskutera ett medlemskap, fortsätter han.

ARTIKELN HANDLAR OM