Bilderna avslöjar ryska insatsen i Syrien

1 av 6
NYHETER

Satellitbilder avslöjar Vladimir Putins militära upprustning i Syrien.

Ryssland har nu 28 stridsplan, nio stridsvagnar och 500 marinkårssoldater på plats för att stötta landets diktator i det blodiga inbördeskriget, skriver New York Times.

Den ryske presidenten Vladimir Putin har starka band till Syriens dito, diktatorn Bashar al-Assad.

Nya satellitbilder som nu sprids i amerikansk media visar hur starka banden är i nuläget.

På den internationella flygplatsen i Latakia har den ryska basen vuxit i omfattning de senaste veckorna.

24 nya stridsplan – bara i helgen

Enligt flera tidningar, bland annat välansedda New York Times och Washington Post, levererades det under helgen 24 nya stridsplan – vilket innebär att Ryssland nu har totalt 28 plan avsedda för strid i landet.

Därtill har Ryssland bland annat nio stridsvagnar, luftvärnssystem, ett antal transport- och stridshelikoptrar samt 500 marinkårssoldater vid basen på flygplatsen, skriver New York Times.

Spanar med drönare

För The Daily Beast uppger tre amerikanska tjänstemän att ryska attacker väntas inledas ”väldigt snart”. Ryssland ska även ha utfört flygningar med drönare i spaningssyfte.

Ryssland har tidigare dementerat att man har skickat trupper till Syrien men har inte uteslutit att det kan komma att ske. Den officiella linjen har varit att landet bistår president al-Assad med materiel och rådgivning.

Försvarsministrarna i Ryssland och USA, Sergej Shoigu och Ash Carter, talade nyligen i telefon angående Rysslands militära närvaro i Syrien.

– Han (Shoigu) sade att de ryska aktiviteterna var defensiva till sin natur och att de var avpassade att uppfylla åtaganden som gjorts till den syriska regeringen, sa en tjänsteman till nyhetsbyrån Reuters.

Det syriska inbördeskriget har pågått i fem år, drivit över 10 miljoner människor på flykt och kallas av FN:s flyktingorgan för den värsta humanitära krisen i modern tid.

ARTIKELN HANDLAR OM