Löste fysikgåta – får dela på Nobelpriset

NYHETER

Årets Nobelpris i fysik går till Takaaki Kajita och Arthur B. McDonald.

De har upptäckt hur neutriner byter skepnad.

Årets Nobelpris i fysik går till Takaaki Kajita från Japan och kanadensaren Arthur B. McDonald.

De har upptäckt hur neutriner byter skepnad.

– Denna förvandlingskonst kräver att neutriner har massa. Upptäckten har ändrat vår förståelse av materiens innersta och kan visa sig avgörande för vår bild av universum, skriver Kungliga Vetenskapsakademin i ett pressmeddelande.

Väcktes tidigt

Arthur B. McDonald väcktes tidigt i morse av ett telefonsamtal från Vetenskapsakademin.

– Det hade jag inget emot, säger han när han över telefon.

Han fick frågan hur det känns att nu hamna i strålkastarljuset.

– Det är en väldigt skrämmande upplevelse. Jag har många kollegor som delar det här priset med mig. Det är oerhört mycket arbete som ligger bakom. Vi har en väldigt vänskaplig stämning oss emellan, så jag har en grupp att njuta av det här priset tillsammans med, svarade McDonald.

”Näst vanligaste partiklarna”

– Årets pris handlar om identitetsbyten hos några av universums vanligaste invånare, sade Göran K Hansson, Vetenskapsakademiens ständige sekretare, när han presenterade pristagarna vid en presskonferens.

Anne L'Huillier, ledamot i Nobelkommittén, fortsatte sedan att berätta att rummet de sitter i är fullt av neutriner, som priset handlat om.

– De är de näst vanligaste partiklarna i universum, sade hon.

Led-lampor förra året

I fjol tilldelades priset japanerna Isamu Akasaki och Hiroshi Amano samt amerikanen Shuji Nakamura. De belönades för att ha uppfunnit en ny energisnål och miljövänlig energikälla – den blå lysdioden, som gett oss led-lamporna.

Bland forskarna som ligger bra till för årets pris återfinns för ovanlighetens skull en kvinna; Deborah Jin vid University of Colorado i USA, som studerat vad som händer med atomerna i superkalla gaser när de närmar sig den absoluta nollpunkten.

Bara vid två tillfällen tidigare har en kvinna tilldelats fysikpriset.

Aftonbladet/TT

ARTIKELN HANDLAR OM