Dagens namn: Kjell
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Då ska du gifta dig - enligt forskningen

Foto: COLOURBOX

Mellan 28 och 32 är det bäst att gifta sig.

Då är skilsmässorisken som minst, visar en ny studie.

– Den sorten som väntar för länge kanske inte är gjord för att göra bra ifrån sig i ett äktenskap, säger sociologen Nick Wolfinger.

Är du och din partner mellan 28 och 32 år gamla? Då kan det vara läge att fria. Enligt en ny amerikansk studie är det nämligen i just den åldern man bör gifta sig – om man vill att det ska vara i längre än fem år.

Studien, gjord av Nick Wolfinger, en sociolog vid University of Utah i USA, har publicerats i Institute of Family Studies. Wolfinger har analyserat äktenskap mellan 2006 och 2013 och fått fram att de som gifter sig mellan 28 och 32 är minst benägna att skilja sig under de nästkommande åren.

Risken ökar vid 40

”Oddsen för skilsmässa minskar ju äldre du blir från tonåren till runt 30-strecket”, skriver Wolfinger i studien.

”Sedan börjar riskerna för skilsmässa att öka igen när du närmar dig och passerar 40.” En liknande studie från 1995 visar att riskerna för ett uppbrott då minskade desto senare i livet man bytte ringar. I dag är kurvan u-formad. När man fyllt 32 ökar risken för skilsmässa med fem procent för varje år man väntar med att gifta sig.

Wolfinger berättar att kurvan bestått oavsett studiepersonernas kön, hudfärg, familjebakgrund, utbildning, religion eller sexuell erfarenhet. Storleken på personernas hemstad hade inte heller spelat in. Istället tror han snarare att de som gifter sig försent helt enkelt inte är äktenskapstyper.

”Den sortens människor som väntar med att gifta sig tills de är över 30 kanske är den sortens människor som inte är gjorda för att göra bra ifrån sig i sina äktenskap”, skriver Wolfinger.

”Och även om de är det så har de som väntar med att gifta sig också en uppsjö av potentiella makar som sållats bort av andra för att de inte är giftastyper”.

Medelåldern stiger i Sverige

Men misströsta inte om du passerat den magiska 32-årsgränsen. Andra sociologer som forskat i ämnet har varit snabba med att granska Wolfingers  undersökning kritiskt. Phillip Cohen på amerikanska University of Maryland har använt en annan slags information för att bevisa att åldern inte skulle påverka ett äktenskaps chans att överleva. Enligt hans analys är den perfekta åldern att gifta sig mellan 45 och 49 år.

I Sverige låg medelåldern för giftermål i fjol på 33,2 år för kvinnor och 35,7 år för män – en siffra som fortsätter att stiga.

Giftermål i Sverige 2014

Antal gifta: 3,3 miljoner personer.

Antal guldbröllop: 21 000 par firade guldbröllop. Närmre 7 000 par hade varit gifta i 60 år.

Populäraste dagen att gifta sig på: 14 juni (1 740 giftermål), följt av 28 juni (1 338) och 16 augusti (1 331). De tio vanligaste dagarna var alla lördagar.

Populäraste månaden att gifta sig på: augusti (över 8 000 giftermål). Medelålder: 33,2 år för kvinnor och 35,7 år för män – en ökning med drygt fem år för båda könen sedan 1990.

Länet där vi gifter oss senast i livet: Jämtland, där kvinnornas medelålder är 36,1 år och männens 38,2 år vid giftermålet.

Länet där vi gifter oss tidigast: Jönköping, där kvinnornas medelålder är 31,5 år och männens 34,5 år vid giftermålet.

 

Källa: Statistiska centralbyrån

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet