Studenterna: ”Det är fruktansvärt”

1 av 7
NYHETER

Lunds universitet håller stängt efter hot.

Nu oroar sig studenterna som inte kommer att kunna gå till skolan.

– Det här är fruktansvärt oavsett om det är ett skämt eller på allvar, säger studenterna Thea och Frida.

Universitetsledningen höll i natt krismöte angående de hot som riktats mot Lunds universitet via appen Jodel. Utanför mötet träffar Aftonbladet studenterna Thea och Frida som får sina seminarier inställda.

– Appen används ofta skämtsamt, men man vet ju aldrig. Det här är fruktansvärt oavsett om det är ett skämt eller på allvar, säger de.

Vid midnatt tog ledningen beslutet att hålla universitetet stängt på måndagen. Men trots inställda seminarier tycker studenterna att det är bra.

– Det är självklart att ledningen ska ta det här på allvar, det känns skönt att de agerar så här, säger Thea och Frida.

”Känns inte rätt”

Stämningen bland stadens studenter är orolig. I olika grupper på Facebook har många elever diskuterat flitigt huruvida de planerade att gå till universitet eller inte.

Edvin Johanesson, 20, pluggar politiskt kandidatprogram och kom tidigt överens med både flickvän och kompisar att ingen skulle gå dit på måndagen.

– Det känns bättre att ta det säkra före det osäkra. Det känns inte rätt att gå till skolan med den här känslan i magen när någon har uttalat sig så, säger han.

”Orolighet råder”

Felix, 23, studerar på ekonomihögskolan i Lund och även han vittnar om den oroliga stämningen.

– Orolighet råder. Nu sprids det som en löpeld på Facebook.

Appen Jodel är enligt Felix enormt populär i studentstaden. Appen, där man anonymt kan skriva om vad man vill, används bland annat för att skrika ut sin tentaångest och för att berätta om gårdagens fester.

– Det är jättepopulärt, det är flera hundra jodels som dyker upp varje dag. Men det har bara varit väldigt mycket positiva meddelanden, det här var första gången jag såg något negativt, säger Felix.