Efter uppgörelsen - Vellinge bygger lägenheter till flyktingar

Foto: ARKIVBILD: Urban Andersson
En väg i Vellinge kommun.
NYHETER

Vellinge är den kommun som tar emot minst antal asylsökande.

Men efter dagens uppgörelse ändrar kommunen sin politik - och bygger baracker för flyktingar.

– Vi har börjat titta på hur vi ska sätta upp modulhus, säger Carina Wutzler, kommunstyrelsens ordförande.

I mars träder lagen som tvingar alla kommuner att ta emot flyktingar i kraft.

Moderatstyrda Vellinge är den kommun som tar emot minst antal asylsökande; enligt Aftonbladets granskning tidigare i höstas var det elva stycken.

För bara två veckor sedan protesterade flera hundra  Vellingebor genom att slå en ring om kommunhuset på söndagen. De sade sig ha tröttnat på kommunens flyktingpolitik och på att bli kallade rasister.

Sätter upp modulhus

Tidigare har Vellinge menat att man inte kunnat ta emot flyktingar på grund av bostadsbristen.

Efter dagens uppgörelse kommer dock kommunen att börja sätta upp modulhus och baracker.

– Vi har börjat titta på hur vi ska kunna uppföra modullägenheter och enklare bostäder i början 2016, säger kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler.

"Dammsuga kommunen"

– Jag tror inte att tvång är lösningen på intergrationspolitiken, men man får ge och ta när man gör en bred uppgörelse. Jag har mer eller mindre ställt mig in på att det blir tvångsanvisningar under 2016.

Samtidigt lyfter hon fram att det inte kommer att bli oproblematiskt.

I första hand gäller det att hitta mark att bygga på.

– Det kommer inte att bli enkelt, men vi får dammsuga kommunen. Vi vet ju ingenting om omfattningen ännu så länge, säger Carin Wutzler.

- Jag tror att folk inser att vi måste bidra och ta vårt ansvar. Samtidigt är det inte enkelt. Vi har 4 000 personer som står i bostadskö och det är därför vi tittar på det det här med modulhus som just är en tillfällig lösning. Det är viktigt att vi inte ställer olika grupper mot varandra.

"Är bekymrad"

Samtidigt som Carin Wutzler betonar vikten av ett bra mottagande, tycker hon att dagens flyktinguppgörelse inte adresserar det hon ser som det egentliga problemet.

- Överenskommelsen har ju inga åtgärder som minskar inflödet, till exempel gränskontroller. Jag tror alla funderar på nu hur man ska klara av det här på sikt. Jag är lite bekymrad  och hade hoppats på lite tuffare åtgärder.

ARTIKELN HANDLAR OM

Vellinge