WHO: Korv kan orsaka cancer

1 av 2
NYHETER

Korv, bacon och skinka kan orsaka cancer enligt WHO.

Charkprodukterna jämförs med cigaretter och arsenik.

– Risken ökar med mängden processat kött som konsumeras, säger forskaren Kurt Straif.

I en rapport varnar WHO:s forskningsorgan IARC att korv, bacon, skinka och pastejer orsakar cancer.

Det är första gången FN:s hälsoorgan svartlistar livsmedel som cancerframkallande. Bland annat finns cigarettrök och arsenik också med på varningslistan.

Beskedet kommer efter att 22 forskare från tio länder analyserat över 800 studier om olika sjukdomsförlopp, skriver TT. Framför allt kan forskarna se ett samband mellan charkprodukter och tjock- och ändtarmscancer.

– Risken att utveckla kolorektal cancer på grund av sin konsumtion av processat kött är fortfarande liten, men risken ökar med mängden kött som konsumeras, säger Kurt Straif, forskare på IARC, i ett uttalande.

Risken ökar med 18 procent

Över hela världen äter människor charkvaror dagligen och därför är resultatet viktigt menar Straif.

– Med tanke på den globala mängden cancerfall är det av intresse för folkhälsan, säger han.

Enligt rapporten ökar risken för att drabbas av cancer med 18 procent om du äter 50 gram processat kött varje dag.

Det är drygt två skivor bacon om dagen.

Om rött kött i övrigt är cancerframkallande är inte säkert, utan forskargruppen nöjer sig med att det ”troligtvis är cancerframkallande”.

Men varför korv och bacon orsakar cancer vet man inte riktigt.

– Man misstänker att det är ett antal faktorer som samverkar i rött kött och framför allt i charkprodukter, säger Rickard Bjerselius, toxikolog vid Livsmedelsverket, till TT.

Rådet: Ät mindre kött

Däremot är kött en bra källa för protein och innehåller flera viktiga näringsämnen, enligt Livsmedelsverket.

Men det är alltså viktigt att inte äta för mycket.

Sedan tidigare rekommenderar World Cancer Research Fund (WCRF) att inte äta mer än ett halvt kilo rött kött i veckan.

– Dessa upptäckter stödjer de allmänna rekommendationerna att begränsa intaget av kött, säger Christopher Wild, chef för International Agency for Research on Cancer (IARC) i ett pressmeddelande.