Värmerekord på jorden - temperaturen nu en grad varmare

Klimatforskare: "En milstolpe"

1 av 3 | Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Toa Alta, Puerto Rico juni 2015. Området drabbades av torka på grund av El Niño.
NYHETER

Planeten har passerat en milstolpe.

Medeltemperaturen är nu för första gången en grad högre än den var under förindustriell tid.

Under årets första nio månader var den globala medeltemperaturen 1,02 grader högre än den var i slutet på 1800-talet, enligt den brittiska motsvarigheten till SMHI, Met Office.

Allt pekar på att medeltemperaturen för året som helhet kommer kommer att ligga kvar på samma höga nivå.

Det är första gången som den globala årsmedeltemperaturen är en hel grad högre än under förindustriell tid.

– Vi har haft liknande naturliga händelser tidigare, men det här är första gången vi passerar engradersstrecket och att det klart att det är mänsklig påverkan som driver klimatet in i okänd terräng, säger Stephen Belcher, chef för Mets klimatforskningscenter, i ett pressmeddelande.

Varmaste året

Met Office är en av fyra organisationer som följer den globala medeltemperaturen. Variationerna mellan de olika mätningarna är små och trenden är tydlig: Planeten blir snabbt allt varmare.

Med mindre än två månader kvar på året är 2015 redan på väg att bli det klart varmaste året sedan mätningarna inleddes på 1880-talet.

Det globala väderfenomenet El Niño bidrar till att pressa upp temperaturen. Årets El Niño är en av de tre starkaste uppmätta, i klass med rekordåret 1998 då den globala medeltemperaturen blev rekordhög. De tio varmaste uppmätta åren har nu alla inträffat sedan 1998.

Nytt avtal

I början av december hålls det stora klimatmötet i Paris, då världens nationer ska försöka enas om ett nytt globalt klimatavtal.

Målet är att begränsa koldioxidutsläppen så att temperaturökningen på jorden inte överstiger två grader.

Dagens utsläppstakt av växthusgaser pekar snarare på en temperaturökning på hela 4,5 grader till år 2100.

FAKTA

Detta är El Niño

El Niño är ett återkommande globalt väderfenomen som uppstår när strömmarna ändras i Stilla havet och varmt ytvatten börjar strömma österut. Med varmvattnet följer moln och vädersystem som därmed flyttas från en del av världen till en annan.

Vädret förändras över i stort sett hela planeten: Sydamerikas västkust drabbas av kraftiga regn, USA:s östkust får milda och regniga vintrar, Australien och Östafrika får svår torka.

Effekten är så kraftig för att den globala medeltemperaturen blir markant högre under El Niño. 2015 väntas bli det varmaste året på jorden sedan mätningarna började.

För Sveriges del har El Niño inte någon större betydelse. Det finns dock studier som pekar på ett liten ökad risk för stränga vintrar. 

El Niño inträffar med 5-7 års mellanrum och i sig 12-17 månader. Motsatsen kallas La Niña och innebär att det varma ytvattnet strömmar västerut på Stilla havet.

Källa: SMHI, NOAA