Misstänks för terrorbrott – sista dagen i rätten

Göteborgare åtalade för att ha deltagit i avrättning

1 av 5
NYHETER

GÖTEBORG. Åklagaren Agnetha Hilding Qvarnström beskrev mordfilmen som det värsta hon sett under 28 år som åklagare. 

Hon yrkade på livstids fängelse för 30-åringen och 32-åringen när den uppmärksammade terrorrättegången i Göteborg i dag avslutades.

Deras advokater yrkar i stället på ett frikännande.

Det är ett par filmer, inspelade i Syrien våren 2013, som ligger bakom den stora rättegången i Göteborg. Två svenska medborgare, 30 och 32 år gamla, misstänks ha varit med och till viss del varit drivande i den grupp av män som avrättade två fångar genom att skära av halsen på dem.

– Filmen är det värsta och mest fruktansvärda jag sett under mina 28 år som åklagare, inledde Agnetha Hilding Qvarnström sin slutplädering.

Hon yrkar på att de två männen döms till livstids fängelse, antingen för terrorbrott och mord, eller folkrättsbrott och mord.

– Det är mordet här som är det väsentliga. På mord ska det numera följa livstids fängelse och här har vi då två män som jag menar var delaktiga i mord. De har varit väldigt väsentliga i dessa mord, säger hon till Aftonbladet.

Dom faller den 14 december, och hon yrkade också på att 30-åringen ska vara fortsatt häktad fram till dess. Hon begärde också att 32-åringen, som hittills, av hälsoskäl, inte suttit häktad utan bara haft utreseförbud, också nu skulle häktas. Men rätten beslutade att fortsätta som tidigare.

– Det var i någon mån tillfredsställande att de tvångsmedel som gällt fortsätter att gälla. Det tolkar jag som att de bedöms vara på sannolika skäl misstänkta för brott, fortsätter Hilding Qvarnström.

Bilder visar: Semesterbadar i pool

32-åringen sitter i rullstol och är svårt handikappad efter att ha blivit skjuten i huvudet i Syrien under hösten 2013. Hans advokat Lars Salkola har tidigare sagt att mannen därför har svårt att kommunicera och svara på frågor, men under rättegångens avslutande dag visade åklagaren nya bilder på 32-åringen, tagna under en semester i Malaysia strax innan han greps i Sverige. På bilderna syns han ligga i en swimmingpool och sitta vid ett bord och äta mat.

– Hans försvarare har ju presenterat material för att visa på hans hälsotillstånd. Så jag ansåg att det fanns anledning att nyansera denna bild och visa att  han är i något bättre skick i dag än för ett och ett halvt år sedan. På semestern kunde han både äta och stå och bada i poolen utan hjälp såvitt jag kunde bedöma av bilderna. Jag ville bara nyansera bilden något inför framtida påföljdsval, för det är ju där det spelar roll, säger Hilding Qvarnström.

Advokaten Lars Salkola blev upprörd när bilderna visades upp.

– Ja, för de visar bara precis det du säger, att min klient badar och sitter och äter. Inget annat om hur allvarligt hans sjukdomstillstånd är. Och detta gör åklagaren bara för att påverka nämndemännen i det här fallet. Hon insinuerar att man kan ifrågasätta riktigheten i de läkarintyg som finns, och det var opassligt menar jag.

Fortsatt häktad

30-åringens advokat pratade i sin slutplädering om att den svenska rättssäkerheten ställs på högre prov än tidigare i det fallet, på grund av den senaste tidens terroristattacker och den påföljande debatten. Hon är orolig att det ska påverka rätten.

– Ja, vi får se här. Jag hoppas inte att de blir det. Med den massiva mediarapporteringen när det gäller terrorhot är det extra viktigt att tingsrätten lägger de eventuella tankarna åt sidan och bara prövar bevisningen, säger Mia Sandros.

Hennes klient kommer att vara fortsatt häktad fram tills domen avkunnas den 14 december.

– Det är inget jag reagerar på, det är inget negativt för min klient eftersom vi inte yrkat på att han skulle släppas fri fot i dag. Vi inser att det är mycket som tingsrätten måste gå igenom innan dom kan avkunnas.

30-åringen har medgivit att han var i Syrien under den aktuella perioden, men att han bara var där som volontär och att det inte är han som syns på mordfilmerna.