Efter ungdomarnas uppror – kvinnan får målas i slöja

Köpcentret: ”Vi ber om ursäkt”

1 av 3 | Foto: Läsarbild
Gallerians ledning hade godkänt en skiss på målningen. Men när ungdomarna började arbeta så reagerade kunder på kvinnan med slöja.
NYHETER

Burlövs ungdomsgrupp stoppades från att måla en kvinna på en väggmålning i slöja. I protest började de måla resten av väggen själva iklädda hijab.

– Det är för att visa att vi står för det vi gör, sa Ida Tadic, medlem ungdomsgruppen.

Nu backar köpcentret och tillåter väggmålningen som den först var tänkt.

Burlövs ungdomsgrupp fick uppdraget att dekorera en vägg i shoppinggallerian Burlöv Center. De målade en tjej med studentmössa, en manlig pensionär – och en kvinna i slöja. Allt enligt de skisser de skickat in på förhand.

Men att Ida Tadic och hennes vänner målade slöjan gillades inte av alla, vilket Aftonbladet tidigare skrivit om. Ledningen för centrumet sa nej och slöjan fick målas över till hår istället.

”Ungdomarna är arga och ledsna. De har växt upp i denna kommunen. De är stolta över mångfalden och vill visa upp den som något vackert. Men de trampas på”, skrev Pia Jönsson, som har tät kontakt med ungdomsgruppen i sitt jobb som bibliotekarie i kommunen, på Facebook.

Speglar människorna i Arlöv

Ungdomsgruppen Burlöv United Artists gjorde uppror mot centrumet och började måla själva iklädda hijab.

– Det är för att visa att vi står för det vi gör, vi tycker det är fel att ta bort den eftersom vi har religionsfrihet i Sverige, sa Ida Tadic till Aftonbladet.

Hon menar att kvinnan i slöja speglar människorna som bor i Arlöv och genom att ta bort slöjan säger centurmledningen att alla inte är väkomna.

Köpcentrets inställning var att inte ta ställning i debatter som gäller kön, politik eller religion.

– Vi insåg att det förekom en religiös symbol på målningen och det kan inte vi stå för, sa Pernilla Olsson, centrumchef för köpcentret, i en kommentar till Sydsvenskan.

”De sa att de haft fel hela tiden”

Nu har köpcentrets ägare Grosvendor gått ut med ett pressmeddelande och bett om ursäkt till ungdomarna. Väggmålningen får målas som den först var tänkt.

"Vi vill be om ursäkt till ungdomarna vars konstprojekt vi förändrade och är ledsna över de reaktioner som ungdomarna har fått ta emot. Vi ser fram emot att konstverket färdigställs och att vi gör det tillsammans."

Ungdomarna som målar är mellan 13 och 16 år. De gör jobbet helt ideellt. Grosvendor satt i möte med ungdomsgruppen under gårdagen.

– De sa att de har haft fel hela tiden, säger 13-åriga Michaela Wendt, till Sydsvenskan.

Nu ska även en text läggas till på målningen som förklarar att alla är välkomna till Burlöv centrum.

Ida Tadic är glad över beslutet och säger att en tanke med verket var att väcka debatt – vilket ungdomarna verkligen lyckats med.