10 000 fortfarande utan el efter Gorm

1 av 6 | Foto: Andreas Hillergren
Taket från ett fyravåningshus lossnade och flög rakt in i en villa.
NYHETER

Tusentals hushåll är fortfarande utan ström efter stormen Gorm.

Och det kan blir långvarigt.

– Det kommer att finnas kunder som blir strömlösa ytterligare en natt, säger Jakob Holmström på Eon.

Stormen Gorm slog till mot södra Sverige på söndagskvällen och orsakade stor förstörelse, inställda tåg och omfattande strömavbrott. Och tusentals hushåll är fortfarande utan el.

– Det är bara att konstatera att det var en väldigt omfattande storm som blev utdragen, säger Jakob Holmström, presschef på elbolaget Eon.

Totalt 7 000 av Eon:s kunder är efter två dygn fortfarande strömlösa. Av Kraftringens kunder handlar det om ungefär 2 700 och Ellevio är det ett tiotal.

Och många av dem kan bli utan el ytterligare en till två nätter.

– Jag skulle säga att vi kommer få tillbaka merparten under dagen och kvällen, men det kommer att finnas kunder som blir strömlösa ytterligare en natt.

Stora mängder träd

Värst drabbade är hushåll i norra Skåne, Blekinge, Halland och Kalmar. Eon har öppnat fem ytterligare informationskontor för att kunna möta alla de strömlösa kunderna.

Elbolagen har haft problem med att fixa elledningarna på grund av bland annat skadornas omfattning. Elledningar har förstörts på ställen spridda över hela Skåne och det är inte lätt att ta sig fram då stora mängder träd har fallit, både på vägar och på ledningarna.

– När vi väl kom fram möttes vi av stora mängder stormfällda träd som låg som plockepinn över våra ledningar, säger han.

”Kan kännas kyligt”

I Skåne väntas det bli från 0 till 6 plusgrader under dagen och natten. Enligt SMHI kommer det under dagen att bli blåsigt, molnigt och en del regnskurar väntas dra förbi, men strömlösa behöver inte vara oroliga.

– I de nordöstra delarna av Skåne kommer det att bli lägst temperatur. Det kan kännas lite kyligt om man inte har haft ström på ett tag, men det är inga minusgrader som väntar, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.