Här kör föraren mot flyktingarna

NYHETER

Lastbilschauffören trycker på gasen – och kör rakt mot flyktingarna som går på vägen nära franska hamnstaden Calais.

Samtidigt skriker han ilsket på ungerska.

– Jag känner de som gör så här, säger lastbilschauffören Andy Stainsby till The Guardian.

Lastbilschaufförer och vårdpersonal i Calais larmar nu om att de ser allt fler våldsamma sammandrabbningar mellan yrkesförare och flyktingar i den franska staden. Sedan länge har hamnstaden varit en samlingsplats för flyktingar som försöker ta sig till Storbritannien och många av dem försöker gömma sig på lastbilar.

Allt fler chaufförer använder sociala medier för att filma sammandrabbningarna, skriver The Guardian.

Enligt tidningen finns hundratals filmer på våld som uppstår när lastbilschaufförer drabbar samman med migranterna. I flera av dem kan man se unga män kasta stenar mot lastbilar och chaufförer som knuffar iväg personer som de hittat i sina fordon.

”Gå inte till England”

I en 14 minuter lång film på Youtube ”Calais Emigrants vs drivers and Europa” ser man hur en lastbilschaufför gasar rakt mot en grupp flyktingar.

Den ungerska föraren kör på vägen när det kommer en grupp män gående i motsatt färdriktning, i alla tre körfälten. Plötsligt ilsknar chauffören till och svänger åt höger rakt mot männen som tvingas kasta sig mot diket.

Sedan kör han tillbaka till körfältet och skriker på ungerska, innan han tar ny sats och kraftigt svänger mot en ny grupp unga män.

Man kan se en flykting plocka upp något som ser ut som skräp för att kasta på fordonet.

I slutet av videon vänder chauffören kameran mot sig själv.

– Vilken resa, eh, de senaste sex kilometerna?, säger han.

– Kan ni föreställa er hur det är att vara här på kvällen, efter att solen gått ner? Killar, gå inte till England från Calais! Förstår ni?, säger han på ungerska.

Körde själv mot flyktingar

Problemen mellan lastbilschaufförer och flyktingar eskalerade när Storbritannien skärpte sina gränskontroller.

Andy Stainsby, ledare bakom en Facebookgrupp för europeiska lastbilschaufförer, har kört lastbil i 20 år. Han erkänner att han själv kört mot flyktingar.

– Jag känner folk som gör det, en av våra egna förare gjorde det den här veckan. Jag har själv gjort det tidigare, även om jag aldrig skulle göra det nu, säger han till The Guardian.

Enligt honom har atmosfären förändrats och blivit mer aggressiv.

Det bekräftar också av Jean-François Corty, som arbetar som koordinator för Doctors of the World i Calais. Han säger att flyktingarna inte längre har något annat val än att storma en lastbil.

– Förarna blir väldigt nervösa, speciellt när de ser personer springa från lägren för att försöka skapa en trafikstockning så att de kan ta sig ombord. Vissa blir mycket arga när de ser människor inuti lastbilarna, säger han till The Guardian.

Men enligt honom är det här en fråga för franska myndigheter som ”måste ta itu med situationen”.