Stort strömavbrott i centrala Stockholm

NYHETER

Ett större strömavbrott slog vid lunchtid på tisdagen ut trafikljus, belysning och elen i bostäder och restauranger på Östermalm och andra delar av centrala Stockholm.

Totalt drabbades 8 000 kunder.

– Det är helt kolsvart, berättade Thomas Palmqvist som jobbar på Stureplan för Aftonbladet.

Strax efter 11.30-tiden i dag gick strömmen mitt i centrala Stockholm.

Flertalet personer hörde av sig till Aftonbladet och berättade att Sturegatan, Birger Jarlsgatan, hela Kungsgatan och närliggande gator drabbades.

– Inga trafikljus funkar, det är helt kolsvart inne i Sturegallerian och inne på Scandic Anglais, säger Thomas Palmqvist som jobbar på ett annat hotell i området.

8 000 kunder drabbade

Elbolaget Ellevio meddelade på sin sajt att totalt 8 382 kundanläggningar var berörda av strömavbrottet. Enligt Thomas Kult vid Ellevos presstjänst gällde det stadsdelarna Östermalm, Norrmalm, Vasastan och Kungsholmen.

– Ungefär 8000 kunder är påverkade. Jag väntar också på svar från driften om vad som har orsakat det och kan inte säga mer än så just nu, säger han till Aftonbladet.

På grund av svårigheter att koppla om i elnätet såg innerstaden först ut att behöva vara mörklagd ytterligare ett tag, men strax efter 13.30 var felet avhjälpt.

– Nu fick jag precis besked om att elen är tillbaka. De 7 500 på Östermalm och inne i stan har fått elen tillbaka igen, säger Thomas Kult.

Berodde på tekniskt fel

Orsaken till avbrottet var ett tekniskt fel i samband med ett planerat arbete i en annan station.

– Det är självklart inte bra med strömavbrott, oavsett när och var det inträffar. Nu skedde det mitt i Stockholm under lunchtid och det påverkade såklart många människor, butiker och restauranger. Vi beklagar det inträffade och ska nu göra en grundlig analys för att se till att samma sak inte inträffar igen, säger Thomas Saubach, driftchef på Ellevio.

Drygt 700 av företagets kunder på Kungsholmen fick vänta ytterligare ett tag innan de återfick strömmen då avbrottet visade sig vara orelaterade.