Pojke som stal sköts till döds – inget åtal väcks

Martinez Smith-Payne sköts till döds efter att ha stulit från en bil i St Louis, USA.
NYHETER

En 13-årig pojke sköts till döds efter att ha stulit ur en bil i St Louis, USA, i söndags.

Men åklagaren vägrar att väcka åtal eftersom man i delstaten Missouri har rätt ”att skydda sin egen egendom”.

Det var på söndagen som 13-årige Martinez Smith-Payne och två andra pojkar sågs stjäla från en olåst bil i St Louis, Missouri. En man i 60-årsåldern såg pojkarnas stöldförsök – och öppnade eld mot dem.

Den 13-årige pojken hittades strax efter skjutningen medvetslös och blödande och fördes med ambulans till sjukhus. Men hans liv gick inte att rädda.

– Förundersökningen visade att offret, tillsammans med två andra ungdomar, försökt stjäla föremål från ett olåst parkerat fordon när den misstänkte konfronterade dem och sköt mot de unga, säger polisen i ett uttalande.

Vägrar väcka åtal

Den misstänkte 60-åringen greps direkt på platsen, men nu vägrar åklagaren att väcka åtal, rapporterar AFP.

Enligt åklagaren är pojkens död ”en tragisk olycka” och tillägger att ”lagen i Missouri gällande husägares rätt att skydda sig själv och sin egendom är komplicerad”.

I många delstater i USA är det tillåtet att använda dödligt våld utan ”skyldighet att retirera” om någon känner sig hotad. Sådana lagar kan tolkas på olika sätt och möjliggör användningen av dödligt våld för att försvara egendom.

– Vi granskar bevis, hör vittnesmål och kollar rättspraxis för att säkerställa att vi skyddar både offrets och husägarens rättigheter, säger det juridiska ombudet Jennifer Joyce i ett uttalande.

Skett tidigare

Det är fortfarande oklart om 60-åringen hotats av ungdomarna innan han valde att skjuta mot dem.

Skjutningen inträffade i samma område som en 18-årig afroamerikansk man sköts till döds av polis vid en bensinstation för ett år sedan. Och i närheten av platsen där 18-årige Michael Brown sköts ihjäl av vit polis i Ferguson. Polismannen friades sedan – vilket ledde till landsomfattande protester.