Två superveckor för Aftonbladet

1 av 3 | Foto: vilhelm stokstad
Kerstin Weigl när hon mottog Stora journalistpriset. ”Det var otroligt stort att få vara med om, en oerhörd känsla”, säger hon.
NYHETER

De senaste veckorna har varit riktiga höjdarveckor för Aftonbladet som både fått ta emot tunga journalistpriser, slagit trafikrekord och utsetts till Sveriges största nyhetskälla under Parisattackerna.

– Vi är den första och största nyhetskällan i Sverige och detta visar vad vi har vetat länge, att när det händer något så kommer folk till oss, säger redaktionschefen Håkan Andreasson.

Det går bra för Aftonbladet. Stora tunga priser varvas med rekordhöga trafiksiffror och bekräftelse på att läsarna även efterfrågar tyngre journalistik. 

– Det har varit två fantastiska veckor i Aftonbladets historia. Vi har vunnit Stora journalistpriset, och vår första grävpodd #Fallet har lett fram till att den morddömde Samir har fått resning och sannolikt kommer frias, säger Håkan Andreasson.

Bäst i Europa

Först ut var Aftonbladets reporter Kerstin Weigl, som tog hem det prestigefyllda Stora journalistpriset för sitt "outtröttliga grävande" och kartläggning av mäns dödliga våld mot kvinnor.

– Jag är så otroligt hedrad och jag blir så stolt, så otroligt stolt, sa Kerstin Weigl efter prisutdelningen.

I samma veva blev även Aftonbladets ledarredaktion och reportrarna Carina Bergfeldt och Magnus Wennman bäst i Europa, då de vann två tunga priser för sin digitala journalistik vid European Newspaper Award.

Störst och först

Därefter väntade ett trafikrekord utan dess like. Med nära 300 miljoner sidvisningar online och över sju miljoner besökare i mobilen krossade Aftonbladet flera av sina egna rekord. Även Aftonbladet TV slog nytt rekord med över 11,6 miljoner startade strömmar.

– Det är ett mycket bra betyg som visar vilket behov vi fyller i skarpast tänkbara nyhetsläge. Det är ett kvitto på en utveckling av tv:n som vi jobbat med under lång tid, säger Lotta Folcker, chef för Aftonbladet TV.

Även rapporteringen kring terrorattackerna i Paris har fått mycket beröm då läsarna i en Novus-undersökning från SVT svarade att Aftonbladet var överlägset bäst, både genom att vara den största och första nyhetskällarna, oavsett plattform, som läsarna vände sig till.

Ger självförtroende

Och under tisdagen kom även beskedet att åklagaren återupptar fallet Samir efter 29 år, vilket till stor del bygger på avslöjanden från Aftonbladets podd #Fallet.

Summa summarum har det alltså varit två riktiga kanonveckor, något som Håkan Andreasson kan skriva under på.

– Det betyder jättemycket för oss, internt ger det oss självförtroende och visar att vår journalistik gör skillnad, då människor kommer till oss för att ta reda på vad som händer men även för att ta del av tung journalistik, säger Håkan Andreasson.

Han tillägger också att trots att Aftonbladet nyligen genomgått en stor omorganisation, så har alla medarbetare gjort ett fantastiskt jobb.

– Vi har Sveriges bästa nyhetsgolv och uppslutningen kring terrorattackerna i Paris var helt fantastisk då alla ställde upp och kom in och jobbade. Jag är stolt över att jobba i ett sådant gäng.

Fortsatt hårt arbete

På frågan hur man tänker kring framtiden svarar både Håkan Andreasson och nyhetschefen Michael Poromaa att man kommer att fortsätta att jobba hårt för att behålla läsarna.

– Läsarna kräver hela tiden mer av oss, oavsett om det är Breaking News eller tyngre journalistik som #Fallet, säger Michael Poromaa.

– Både genom #Fallet men också med Breaking News har läsarna visat att de både engageras av tung journalistik men också breaking, vilket är jätteroligt och en trevlig känsla som ger mersmak, säger Håkan Andreasson.

FAKTA

Höjdarveckorna i korthet:

Aftonbladets reporter Kerstin Weigl vinner Stora Journalistpriset för sitt "outtröttliga grävande" och sin kartläggning av mäns dödliga våld mot kvinnor.

Aftonbladet tar hem två tunga utmärkelser för sin digitala journalistik vid European Newspaper Award. Ledarredaktion fick priset "Innovation online - multimedia storytelling" med sin reportageserie om tiggarna från Rumänien medan Carina Bergfeldt och Magnus Wennman vann "Online multimedia" för sin serie #jagbryrmig och #därbarnensover.

Aftonbladet slår alla sina gamla trafikrekord och når fler unika besökare än någonsin.

En undersökning från Novus visar att Aftonbladet var den första och största nyhetskällan, oavsett plattform, under Parisattackerna.

Tack vare avslöjanden i Aftonbladets podd #Fallet med reportern Anders Johansson, som granskat fallet Samir, har åklagaren beslutat att tillstyrka en resning för det 29 år gamla fallet.