Bataclan-terroristen tränades – av fransk polis

Rakade av skägget och gick med i populär skytteklubb

NYHETER

Terroristen Samir Amimour, 28, som tillsammans med tre andra mördade 89 personer inne på rockklubben Bataclan i Paris, ska ha tränats av poliser i en parisisk skytteklubb, avslöjar franska iTele.

För att undgå misstankar ska han innan dess ha rakat av sig skägget.

Foto: AFP
Samir Amimour, 28.

Den 13 november stormade Samir Amimour, 28, och två andra beväpnade jihadister in på den anrika teatern Bataclan i centrala Paris. Över tusen helgfirare hade kommit för att lyssna på den amerikanska rockgruppen Eagles of Death Metal. Men det hela slutade i ett blodbad.

I vad som beskrivits som ett massaker sköts 89 personer ihjäl, och Samir Amimour sprängde sig själv i luften.

Nu kommer nya uppgifter om att Amimour, en förre detta busschaufför från förorten Drancy, tränats av fransk polis på en parisisk skjutbana. Detta avslöjar tv-stationen iTele.

Rakade av skägget och gick med i skytteklubb

2011 ska han ha registrerat vapenlicens. I april 2012 ska han sedan ha anslutit sig till skytteklubben i Paris, en enligt Le Parisienne populär som drivs av både aktiva och pensionerade poliser.

I samband med detta ska han även ha rakat av sig skägget för att inte väcka misstankar, skriver brittiska Daily Mail.

Vid skytteklubben uppges franska poliser sedan ha lärt honom hur man använder ett halvautomatiskt vapen.

Flydde till Syrien

Men redan samma år greps han efter att säkerhetspolis fattat misstankar mot honom och han åtalades för konspiration för att begå terroristbrott.

Trots rättslig kontroll lyckades han 2013 fly till Syrien. Då han brutit mot borgen utfärdade domare en internationell arresteringsorder.

I november 2015 klev han in på Bataclan med en kalasjnikov och ett bombbälte fastsvirat på kroppen.

130 personer dog och över 350 skadades i de koordinerade terrordåden mot den franska huvudstaden, attacker som Islamiska staten tagit på sig.