Tusentals skolbarn antogs till lärarutbildning

1 av 2
NYHETER

Flera tusen barn i åldrarna 6-14 år i Täby har antagits till lärarutbildningen på Uppsala universitet.

I alla fall om man ska tro välkomstvykortet som kom på posten.

I veckan kom ett minst sagt överraskande brev på posten till tusentals barn i Täby kommun.

Barnen, som är i åldrarna 6-14, hade nämligen blivit antagna till lärarutbildningen på Uppsala universitet, trots att det dröjer minst ett par år innan de äldsta barnen ens får ansöka.

5 000 barn antogs

– Visst är våra elever i Täby väldigt duktiga och visst finns det en lärarbrist, men de borde nog gå färdigt grundskolan och gymnasiet först om de ska utbilda sig till lärare, säger Patrik Forshage, utbildningschef i Täby kommun till UNT.

Enligt Patrik Forshage skickar Täby kommun i slutet på varje år ut ett vykort till skolbarn i åldrarna 6-14 år, där de hälsas välkomna till nästa skolår. På samma tryckeri fanns i år även en beställningen från Uppsala universitets lärarutbildning, som ville hälsa sina nya studenter välkomna. En förväxling av adresslistorna skedde och därmed blev de runt 5 000 grundskolebarnen i stället välkomnade till universitetet.

Oroliga föräldrar

På frågan hur föräldrarna tagit emot beskedet om att deras barn redan är redo för universitetet svarar Patrik Forshage att de flesta har skrattat och sett det komiska i situationen.

Även på Uppsala universitet har man också fått en hel del samtal och fnissiga reaktioner de senaste dagarna.

– Det har varit blandade reaktioner. I början ringde en del oroliga föräldrar som trodde att det handlade om id-kapning, medan andra har varit mer humoristiska och frågat om det inte är lite väl tidigt för deras tioåriga dotter att påbörja lärarutbildningen, säger Anna Hagborg, utbildningsledare vid fakulteten för utbildningsvetenskaper vid Uppsala universitet.

Ingen pr-kupp

Hon vill dock förtydliga att det är tryckeriet och inte universitetet som gjort utskicken och att det därmed inte handlar om något pr-trick.

– Det är ingen pr-kupp från vår sida, utan en misstag som begåtts på tryckeriet.

Dock medger hon att misstaget ändå bidragit till en del gratisreklam för utbildningen, vilket kanske kan locka till sig en och en annan studiesugen förälder.

På frågan vad lärarstudenterna fick i lådan i stället svarar Anna Hagborg att universitet ännu inte gjort några utskick utan att dessa kommer först kring den 9 december. Hon påpekar dock att situationen hade kunnat få allvarliga konsekvenser om den varit omvänd.  

– Då hade det kunnat vara studenter som fått beskedet och därmed trott att de blivit antagna.

ARTIKELN HANDLAR OM