Thailändska tryckare censurerade New York Times

NYHETER

Thailändska tidningstryckare har censurerat New York Times.

Tidningens internationella upplaga har ett tomt hål på ettan i stället för en artikel om Thailands ekonomi.

Nyheten bedömdes som för känslig av tryckeriet.

Tisdagens internationella upplaga av New York Times har ovanligt mycket ”luft” på ettan.

I stället för en artikel om den sviktande thailändska ekonomin får läsarna hälsningen:

”Den här artikeln har tagits bort av vårt tryckeri i Thailand. Internationella New York Times och dess redaktionella personal har inte varit delaktiga i borttagandet”.

Artikeln som försvunnit från ettan och sidan sex handlade om militärens problem med att få fart på landets sviktande ekonomi och om oron kring tronföljden efter kung Bhumbibol, 87, skriver AFP.

Hård kritik

Tryckeriet, Eastern Printing, har inte lämnat någon officiell kommentar till varför de censurerat New York Times tisdagstidning.

– Den är känslig. Tryckeriet har rätt att neka tryck av artiklar som behandlar opassande ämnen, säger en anställd vid tryckeriet som vill vara anonym, enligt AP.

Thailändska myndigheter uppges inte ha varit inblandade i censuren.

År 2014 tog den thailändska militären över makten i landet och sedan övertagandet har pressfriheten drabbats, skriver TT. New York Times internationella upplaga har censurerats i Thailand tidigare i år.

Den 22 september stoppades hela upplagan i landet där en förolämpning mot monarkin kan resulterar i mellan 3 och 15 års fängelse. Den gång handlade det om en artikel om kung Bhumbibol vars innehåll ansågs vara alltför känsligt, skriver AP.

Hoten ökar

Organisationen Reportrar utan gränser släppte i förra månaden en rapport om läget i Thailand där de bland annat skriver att landet nu ”är att se som en av regionens mest auktoritära regimer i förhållandet till journalister och fri information”. Organisationen uppger att sedan militärens maktövertagande har censur, hot och trakasserier mot medier ökat.

Något som även märks i antalet domar för förolämpningar mot kungen har ökat.

Militärjuntan har också uppgett att ett av deras huvudmål är att försvara monarkin, skriver AP.

I slutet av året kommer New York Times att sluta trycka sin internationella upplaga i Thailand. Ett beslut som fattades redan innan tryckeriet censurerade tidningen. Anledningen har uppgetts vara stigande kostnader.