Kim Jong-Uns hemliga spökskepp flyter iland i Japan

1 av 5
NYHETER

Tysta och skugglika glider de omkring på havet utanför Japans kust.

Kim Jong-uns spökskepp.

Ombord finns bara förruttnade kroppar och skelett.

Allt tyder på att det är nordkoreanska sjömän, som pressade av diktatorn gått för långt ut till havs, i sin jakt på fisk när skördarna slagit fel.

De stora, tunga båtarna är av trä och illa utrustade.

Med dåliga motorer och inga gps:er räcker det att bara komma lite fel för att snabbt komma helt vilse på havet, långt från något landmärke.

Sedan har kylan, svälten – och kanske fåglarna – gjort sitt.

De senaste veckorna har tolv dödsskepp upptäckts och bordats utanför Japans kust.

Och synerna som har mött den japanska kustbevakningen ombord är förskräckliga.

Saknade huvud

Några av kropparna, i olika stadier av förruttnelse, har saknat huvud, andra har det bara funnits skeletten kvar av.

På tisdagen meddelade de japanska myndigheterna att de nu undersöker ett dussintal båtar som hittats utanför Japans nordvästra kust de senaste veckorna.

Totalt har 22 kroppar hittats. Enligt myndigheterna är de så illa åtgångna att det inte går att säga vad de dött av.

Den 20 november upptäckte kustbevakningen tio kroppar i tre båtar utanför Ishikawa, skriver CBS News. Två dagar senare hittades en annan båt nära Fukui, med sex kranier ombord samt en kropp med huvud och andra ben och kvarlevor, enligt vad Yuka Amao vid den japanska kustbevakningen har berättat för AP.

På båtarna har det funnits fiskeutrustning, nät och skyltar, skrivna på koreanska.

På en av båtarna stod det "Koreanska Folkarmén", namnet på Nordkoreas militära försvarsmakt, och siffrorna "325" i rött i fören.

Ombord på en fanns också ett trasig tygstycke som verkade vara en nordkoreansk flagga.

Pressade att fiska

De japanska myndigheterna vill inte säga att båtarna kommer från Nordkorea, men bekräftar det ändå indirekt genom att säga att de troligen kommer från Korea och inte är typiska för Sydkorea eller Japan.

Marina experter och avhoppare från Nordkorea tror också att det är fiskebåtar, under den nordkoreanska armén, som under press från sin ledare, Kim Jong-un, har begett sig för långt ut till havs i sin jakt på mer fisk.

De illa åtgångna kropparna tyder på att båtarna kan ha drivit omkring i månader.

Just så här års, från oktober till februari, är det säsong för bläckfisk, sandfisk och kungskrabba. på Koreahalvöns östsida och det är inte ovanligt med mycket båtar till havs den här tiden.

Fisket är oerhört viktigt i Nordkorea, där miljoner människor inte har tillräckligt att äta, och armén deltar högst aktivt i fisket.

– Kim Jong-un trycker på hårt för att få mer fisk. Så de här båtarna måste ha gått under efter att ha jobbat för hårt, säger An Chan-il till Reuters.

Han tjänstgjorde själv en gång i Folkarmén innan han hoppade av till Sydkorea 1979.

Inget nytt fenomen

Och spökskeppen är inget nytt fenomen i Japan. Hittills i år har 34 skepp dykt upp. Förra året upptäcktes 65 av Japan - och året innan, 80, enligt kustbevakningen.

Och det är just den här tiden, när det blåser från nordväst, de flesta kommer.

Vid några tillfällen har besättningsmännen fortfarande varit vid liv och räddats. En del har skickats tillbaka till Nordkorea – andra har valt att använda sina skepp för att ta sig till Sydkorea och hoppa av där.

Den vanliga vägen för de som flyr landet är annars landvägen till Kina eller till sjöss till Sydkorea.