Ny video med svenske Maligisslan

Johan Gustafssons pappa: Det är en lättnad att få se

1 av 2
NYHETER

En ny video har publicerats med svensken Johan Gustafsson som sedan fyra år hålls som gisslan i Mali. Det finns också en ny video med en sydafrikansk gisslan.

– Jag saknar min familj väldigt mycket, säger Gustafsson på filmen.

– Det är en lättnad att få se videon, säger Johan Gustafssons pappa till TT.

I videon uppger han att det är den 20 oktober 2015. Johan Gustafsson, som sitter framför något som ser ut som en uppspänd filt, har långt skägg. Han säger sitt namn, att han är svensk medborgare, är vid god hälsa och mår bra.

Videon släpps bara några dagar efter fyraårsdagen för Johan Gustafssons tillfångatagande i Timbuktu i Mali. Efter år av oklarhet har den sydafrikanska hjälporganisationen Gift of the Givers sedan en tid tillbaka sagt sig ha upprättat kontakt med gisslantagarna – al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim) – och sagt sig vara på väg att få en film från kidnapparna.

Video även med sydafrikan

I den 49 sekunder långa videon – som lagts ut på Youtube och som TT sett – nämner Johan Gustafsson att han fått veta att en sydafrikansk organisation börjat förhandla för att få gisslan fri.

– Jag vill tacka dem, säger han.

Hans sydafrikanske vän Stephen McGowan är också gisslan och framträder i en 42 sekunder lång video. Även han uppger samma datum, nämner sitt namn och medborgarskap och även han ser ut att sitta framför en filt.

”Mår bra”

Även sydafrikan har långt skägg, tackar Gift of the Givers och den sydafrikanska regeringen för att de förhandlar och hälsar till sin fru och familj att han tror att han snart får träffa dem.

– Jag mår bra. Jag hoppas att ni alla mår bra där hemma.

Gift of the Givers uppger i ett pressmeddelande att organisationen fick båda videofilmerna klockan 13 på tisdagen i Malis huvudstad Bamako. Med tanke på de kontakter organisationen haft under de senaste veckorna och på innehållet i videofilmerna anser Gift of the Givers att de är "absolut trovärdiga och realistiska".

Pappan: En lättnad att se

Johan Gustafssons familj kommenterar nu den nya videon. Hans pappa, Göran, säger till TT:

– Johan ser fysiskt relativt välbehållen ut. Det är en lättnad att få se videon, i övrigt har jag inget att tillägga och det är svårt att ge några kommentarer.

Johan Gustafssons storasyster Victoria har också lämnat ett gemensamt uttalande från familjen till olika medier som även TT tagit del av:

"Vi är glada för den nya filmen. Den gör oss försiktigt hoppfulla på att detta äntligen ska få en lösning. Det är skönt att se att Johan ser ut att må bra och hans blick är densamma som innan. Vi är så tacksamma för all hjälp från alla håll för att få detta löst."

FAKTA

Kidnappad i 4 år

Den 25 november 2011 var Johan Gustafsson, en nederländare, en britt/sydafrikan och en tysk på restaurang i Timbuktu i norra Mali enligt ögonvittnen. Beväpnade män förde bort dem. Tysken gjorde motstånd och sköts ihjäl på fläcken.

Enstaka livstecken har förekommit. Kidnapparna i al-Qaida i islamiska Maghreb, Aqim, har några gånger släppt filmer på gisslan. Mycket lite har dock varit känt om deras krav.

Statskupp, inbördeskrig och alltjämt en mycket spänd säkerhetssituation i Mali med omnejd har troligen bidragit till svårigheterna att få gisslan fri. Nederländaren Sjaak Rijke fritogs dock i april. De fransmän som suttit gisslan är också släppta. Av västerlänningar är såvitt känt svensken och hans kamrat de enda som är kvar.

Källa: TT

TT