Kraftiga översvämningar fortsätter i Indien

Hitintills ska 188 personer ha dött till följd av monsunregn i landet

NYHETER

De kraftiga skyfallen som sedan några veckor tillbaka orsakat stort kaos och uppemot 188 dödsfall i södra Indien beräknas fortsätta även den kommande veckan uppger accuweather.com.

Under november föll över 1 000 millimeter regn i staden Chennai, vilket är 300 procent mer än normalt.

Det kraftiga monsunregnet i Indiens södra delar beräknas att fortsätta även den här veckan rappporterar The Indian Express. Bara under tidagen ska det ha regnat uppemot 18 millimeter i huvudstaden Chennai i delstaten Tamil Nadu.

Både polis, räddningstjänst, kustbevakningen och andra nationella och statliga insatser arbeta dag och natt med att evakuera människor i de översvämningsdrabbade områdena som även utgör Tiruvallur, Cuddalore, Puducherry och Kanchipuram.

300 millimeter regn i december

Under november månad rapporterades över 1 024 millimeter regn ha fallit i Chennai, vilket är mer än 300 procent än av den normala nederbörden som förväntas under månaden.

Och nu förutspås det vått mönstret även fortsätta i december, då regnprognosen hitintills beräknas ge runt 300 millimeter regn.

Hitintills ska de kraftiga skyfallen orsakat uppemott 188 dödsfall rapporterar regeringen och bilder från de drabbade områderna visar även på stora skador på vägar, kollektivtrafik och bostäder.

Skolor och företag hälls stängda

Den indiska regeringen har satt in både flygvapnet och armén för att undsätta människor i nöd och militärhelikoptrar har släppt ner mat och dricksvatten till de värst drabbade områdena.

I Chennai har även skolor och företag tvingats hålla stängt.

I ett tidigare uttalande har chefsminister Jayalalithaa Jayaram förklarat att regeringen arbetar "dag och natt" för att hjälpa de drabbade och hon har även avisat kritiken om att myndigheterna inte skulle varit tillräckligt förberedda på det kraftiga ovädret.

– Regnet som skulle ha kommit under hela monsunperioden kom under några få dagar. Inga förberedelser hade kunnat stoppa skadorna och i de områden som drabbats har räddningsarbetet och återuppbyggnaden omedelbart startat, kommenterade hon händelsen tidigare till AFP.

4 000 personer har evakuerats

På grund av det kraftiga regnovädret har även flera vattenreservoarer kring Chennai svämmat över och kring floden Adayar evakuerades 4 000 boende till säkrare områden under tisdagen enligt NDTV.

Allvarliga störningar har även rapporterats i tåg- och busstrafiken och under tisdagen fick flygplatsen i Chennai stänga efter att flera flyg strandat på grund av vattenmassorna.

Varje år leder monsunregnen i Indien till översvämningar och tidigare i år dog ett dussintal människor i den nordöstra delstaten Assam.

FAKTA

Monsunregn

Monsunregn är årstidsbundna regn i södra och sydöstra Asien. De är kraftigast på sommaren då uppvärmningen av den asiatiska kontinenten ger ett sug av luft in mot land från omgivande hav.

Monsunregn faller mest i form av kraftiga åskskurar och ger i regel inte så omfattande och katastrofala regn som tropiska cykloner.

Källa: SMHI