Rika orsakar hälften av utsläppen

NYHETER

De tio procent rikaste människorna på jorden orsakar hälften av växthusgasutsläppen. Den fattigaste hälften bidrar med bara tio procent, enligt en rapport från hjälporganisationen Oxfam.

Nu kräver Oxfams chef Tim Gore att de fattiga kompenseras.

Världens ledare befinner sig just nu i Paris för FN:s klimatkonferens Cop21.

Efter fiaskot i Köpenhamn 2009 hoppas nu många att mötet ska nå en överenskommelse som leder till att utsläppen minskas och 2-gradersmålet hålls.

”Mötet är vår bästa och med stor sannolikhet sista chans att ändra världens kurs och transformera våra samhällen bort från fossila energikällor och mot en hållbar förvaltning av Jordens ekosystem.”, skrev professor Johan Rockström i Aftonbladet i måndags.

Vill avliva en myt

Nu har hjälporganisationen Oxfam släppt en rapport som visar att klimatförändringarna orsakas av de rika på bekostnad av de fattiga.

Enligt rapporten släpper en person bland de tio rikaste procenten ut 175 gånger mer koldioxid i snitt än en snittperson bland de fattigaste tio procenten.

Med rapporten vill Oxfam avliva myten att det är de snabbt växande ekonomierna som är ansvariga för klimatförändringarna.

”Visserligen ökar utsläppen i utvecklingsländerna, men det beror mycket på att de producerar konsumtionsvaror till andra länder, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

”Måste bli startskottet”

Oxfams chef Tim Gore skriver i pressmeddelandet att toppmötet i Paris måste leda till förbättringar för de allra fattigast.

”Parismötet måste bli startskottet för ett mer humant ekonomiskt system som inte bara är till fördel för de rika, utan även för de fattiga – de som har minst ansvar för klimatförändringarna men som drabbas mest”.