Fyra hängda efter skolmassakern i Pakistan

1 av 35
NYHETER

Fyra personer har hängts efter en skolmassaker, rapporterar AFP.

Det var förra året som personerna genomförde ett attentat mot en skola i Pakistan.

Totalt dödades omkring 150 personer, varav över 130 barn.

I december 2014 stormade sex talibaner en skola i Peshawar i nordvästra Pakistan. De tog sig in i skolan och öppnade eld mot lärare och elever. Omkring 150 människor dödades i attacken, varav över 130 av dem var barn.

Nu har fyra terrorister som deltog i attacken avrättats genom hängning, rapporterar AFP. Det är de första personerna som dömts för dåden. Avrättningarna skedde i fängelset Kohat i västra Pakistan.

500 i skolan

Skolattentatet i Peshawar ledde till att ett sex år gammalt förbud mot verkställande av dödstraff hävdes och militärdomstolar har inrättats i syfte att ställa terrorister inför rätta.

De fyra personerna hängdes två dagar efter att arméchefen Raheel Sharif undertecknat dödsdomarna mot de fängslade terroristerna.

Vid attacken mot skolan Army Public School, som drivs av militären, ska 500 elever och lärare ha funnits i byggnaderna.

Kraftigt beväpnade medlemmar i talibanrörelsen TTP tog sig in via bakdörren och öppnade sedan eld.

Attacken har beskrivits som det värsta terrordådet i Pakistans historia.

FAKTA

Talibaner i Pakistan

Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) är en paraplyorganisation som samlar en rad pakistanska rebellgrupper. Den bildades 2007 av Baitullah Mehsud, krigsherre från klanområdena i Södra Waziristan.

TTP har samma rötter som talibanrörelsen i Afghanistan.

Dess ledare har traditionellt kommit från de klankontrollerade nordvästra delarna av landet, men TTP utgör i dag ett ganska löst nätverk med närvaro även i storstäder som Karachi.

Två av rörelsens ledare, Baitullah Mehsud och Hakimullah Mehsud har dödats av amerikanska drönarattacker.

TTP säger sig vilja inrätta ett emirat i Pakistan, med extrem tolkning av islamisk lag.

Källa: BBC, AFP (TT)

Andra dåd i Peshawar

I början av året intensifierades våldet i Peshawar, huvudort i orosdrabbade trakter i gränslandet Afghanistan–Pakistan. Här är några av dåden:

12 januari: Fem poliser dödas och fyra personer skadas, bland annat i en bombattack mot premiärminister Nawaz Sharifs rådgivare, som dock klarar sig oskadd.

17 januari: En bomb exploderar på ett persontåg på väg från Peshawar till Karachi. Minst tre dör och 20 skadas. Bara timmar tidigare hade en tidsinställd bomb krävt nio liv under kvällsbönen i en religiös anläggning i Peshawar.

11 februari: Minst tio människor dödas och ytterligare 16 personer skadas i en granatattack mot en bio i Peshawar. Dådet kommer elva dagar efter en liknande blodig aktion mot en annan biograf i staden.

12 februari: Nio personer skjuts ihjäl när ett 20-tal män stormar ett hus i Peshawar. Huset är känt som ett fäste för motståndare till talibanerna.

16 februari: En bomb sliter sönder ett expresståg på väg från Karachi till Peshawar. Minst fem människor dödas.

14 mars: En självmordsattack riktad mot pakistansk polis dödar minst tio personer i en förort till Peshawar.

(TT)