Första flyktingbåten förbryllar Skillingebor

”Det låter osannolikt”

1 av 2
NYHETER

Varken Sjöräddningssällskapet, varvsarbetare eller boende nära hamnen i Skillinge har hört talas om att en gummibåt med fem flyktingar ska ha flutit i land i det lilla samhället.

– Det som händer i hamnen vet jag om. Det skulle ha pratats om det, säger Thomas Ingvarsson som arbetar på Skillinge snickeri och varvsindustri.

Det första fallet med flyktingar som tar sig till Sverige över havet i gummibåt har rapporterats, skriver Dagens Nyheter som tagit del av en hemligstämplad rapport från Polisens Nationella operativa avdelning, Noa.

Enligt rapporten har Polisregion syd påträffat det första fallet av båtflyktingar i Skillinge hamn. Fem personer ska ha anlänt i det östskånska samhället för att undvika gränskontrollerna.

”Det låter osannolikt”

Men varken Sjöräddningssällskapet, varvsarbetare eller boende i Skillinge har hört talas om händelsen.

– Det som händer i hamnen vet jag om. Det skulle ha pratats om det, säger Thomas Ingvarsson som själv har båt i hamnen och arbetar på varvsundistrin.

Han har flera kontakter i Skillinge som känner till vad som händer i hamnen. Han har även god kontakt med Sjöräddningssällskapet.

– Det låter osannolikt. Det här har jag inte hört någonting om, säger Thomas Ingvarsson.

Johan Mårtensson på Sjöräddningssällskapet i Skillinge konstaterar att man inte har blivit kallade på uppdrag eller känner till händelsen.

– Vi har inte blivit kallade på något sådant, säger han.

”Oerhört märkligt”

När själva flyktingbåten skulle ha kommit till hamnen framgår inte av rapporten. Det var i fredags som justitiedepartementet tog emot den hemligstämplade underrättelserapporten från Noa.

Per Testad, 69, bor på Strandgatan i Skillinge och rör sig ofta i hamnen. Han säger att det skulle ha pratats om händelsen i det lilla samhället.

– Ja, ja. Absolut. Det finns ungefär en livsmedelsbutik och det bor tusen personer här. Om detta då har hänt skulle det ha pratats om det. Det är oerhört märkligt att det inte spritt sig.

– Lokaltidningen skulle skrivit om det.

Han konstaterar att det har blåst en del de senaste dagarna men att vattnet innan dess har varit förhållandevis lugnt.

Känner inte till händelsen

”Det är för tidigt att uttala sig om det enskilda fallet med gummibåt som ankommit till Skillinge hamn är människosmuggling och om det i så fall är ett nytt modus.” skriver Noa, enligt DN.

Först kom uppgifterna om att polisen dementerar att det skulle ha kommit båtflyktingar till Skillinge. Men Polisens presstalesperson i södra Skåne, Ewa-Gun Westford, säger till Aftonbladet att det inte är en dementi. Polisen har letat efter uppgifter om händelsen men hittar ingen ytterligare information. Polisen ska sitta i möte om händelsen under dagen. Migrationsverkets pressavdelning har inte heller någon information om att flyktingar ska ha kommit till Skillinge i gummibåt.