Stina, 43, fick p-boten i halsen

OBS! Bilen på bilden har ingenting med händelsen att göra.
NYHETER

Parkeringsvakten Stina, 43, gjorde bara sitt jobb.

Då tryckte mannen ned parkeringsboten i munnen på henne – ”så långt ned han kunde komma”.

– För mig känns det som ett övergrepp, som att jag blivit våldtagen, säger hon.

Det var en helt vanligt dag i oktober förra året som Stina utförde sitt jobb som parkeringsvakt i Skåne. Men när hon lappar en felparkerad bil blir bilägaren aggressiv.

Den 46-årige mannen hade parkerat sin bil på en trottoar utanför sitt företag för att lasta ur klinkerplattor, men när Stina bad honom flytta bilen så lyssnade han inte. Det slutade med att hon lappade den – och då började mannen bråka.

Flera gånger försökte hon förklara att hon bara gjorde sitt jobb och att det är sådana reglerna är men mannen fortsatte att skrika på henne.

– Då sa jag ”jag tänker inte lyssna när du skriker” och sen vände jag på klacken och gick, berättar hon.

”Det är förnedrande”

Stina hann gå ungefär tio meter, men mannen ville inte ge sig. Han sprang mot henne och när han var i kapp tog han tag i hennes jacka för att dra henne till sig.

Plötsligt stod de ansikte mot ansikte.

– Han grep tag om min käke och haka och öppnade munnen på mig. Då pressade han ner lappen mellan två fingrar rakt ner i halsen. Jag lyckas spotta ut lappen, men han försökte två gånger till, säger hon.

Med all kraft försökte mannen truga ner parkeringsboten tre gånger innan Stina fick chansen att slå tillbaka.

Till sist lyckades hon knuffa bort honom genom att slå mot hans armar med öppna handflator.

– För mig känns det här som ett övergrepp, som att jag blivit våldtagen. Den här mannen tränger in i mig, i kroppen, med våld. Jag gjorde mitt jobb och blev bestraffad på det här sättet. Det känns förnedrande.

Överklagade domen

Det har nu gått ett år sedan händelsen. Den 46-årige mannen dömdes för våld mot tjänsteman i Helsingborgs tingsrätt, straffet blev 90 dagsböter, vilket innebar böter på 17 000 kronor och 2 500 kronor i skadestånd. En dom som han sedan överklagade.

– Det känns som ett slag i ansiktet. Han var dubbelt så stor som mig och han har mage att överklaga det, det är att sjunka lågt, säger hon.

Stina är just nu sjukskriven från jobbet. Hon har en ryggskada, som skulle ha kunnat bli värre efter att mannen, med sådan kraft, tryckt sin hand i hennes hals. Efter händelsen fick Stina en fläskläpp och dessutom en inflammation i käken.

– Jag hade jätteont efteråt och fick äta flytande mat en hel månad.

Enligt mannen, som nekat till brottet, fanns aldrig någon fysisk kontakt mellan dem. Han upplevde sig omänskligt behandlad av henne eftersom hon bemötte honom ”på ett dåligt sätt”, står det i domen.

– Det var till en början en vanlig dag på jobbet, men trots att jag var i ett lugnt område så hände det här. Därför känner man nu i efterhand att jag aldrig kan slappna av någonstans längre, säger parkeringsvakten Stina.

Fotnot: Stina heter egentligen något annat.